lipca 16, 2015

Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny!











Gotuj w zdrowym stylu!


Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny. 
Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół.
 Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie!


Zapraszam!






SKŁADNIKI:

- 15 małży nowozelandzkich (mrożone)
- 2 szalotki
- 1 chili czerwone
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lampka białego wina
- świeża mięta
- sól morska
- kasza manna semolina Kupiec (6- 7 łyżek czubatych)
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. mleka














Wykonanie:


- małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce
- następnie płukamy pod bieżącą wodą
- zostawiamy na 30 minuty do całkowitego rozmrożenia
- przygotowujemy sos do małży: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę
- siekamy szalotki i chili, dodajemy do rondelka
- wyciskamy sok z limonki i podlewamy sos
- dusimy wszystko około 4-5 minut
- solimy solą morską
- podlewamy winem, dusimy do momentu aż cały alkohol wyparuje
- oczyszczone muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie
- pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu

-  gotujemy semolinę - Kupiec, w garnku zagotowujemy wodę i mleko, solimy do smaku, dodajemy kaszę mannę. Za pomocą rózgi ciągle mieszając gotujemy 3 minuty.
- zdejmujemy z ognia, masę wylewamy na głębokie talerze do całkowitego wystudzenia.
- po wystudzeniu za pomocą obręczy kuchennych wycinamy w masie medaliony
- na rozgrzanej patelni smażymy na maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolor

Gorące muszle z sosem i małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem. 
Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego!










Życzę prawdziwej uczty smaków!

Pozdrawiam ciepło!


Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!






 Smacznego!
;-)




Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki mocno ;-)

Buźka!

Pięknego słonecznego dnia!


Gotuj w zdrowym stylu

5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI