Wakacyjny i morski obiadek, takie 2 w 1 dzisiaj Wam prezentuję. Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, bo to lato w tym roku, hmmm, takie bardzo polskie czyli dużo deszczu, chmur i jak na razie mało słońca. Ale miejmy nadzieję, że to co dobre przed nami, i ciepłe słoneczne dni nadejdą wkrótce. Ja osobiście należę do tych zmarzluchów, dlatego uwielbiam słońce i wygrzewane się na nim.
Wystawić buzię do słońca i dać ją ogrzać promieniom słońca, i od razu człowiek szczęśliwy.
Ale wracając do tematu gotowania dzisiaj serwuję szybki i bardzo smaczny obiadek.
Pieczone ziemniaki z oliwą z oliwek i rozmarynem, podane z łososiem pieczonym z odrobiną masła i soli morskiej. Proste, pyszne i lubiane przez wszystkich danie.
co potrzebujemy?
- łososia 2 filety
- 6-7 ziemniaków młodych
- świeży rozmaryn
- sól morska
- oliwa z oliwek
- masło
Jak zrobić?
- ziemniaki obierz, ponacinaj jak na fotografii
- ułóż na formie do pieczenia, polej oliwą, posyp rozmarynem
- pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu do 220 stopni C.
- w tym czasie łososia, ułóż na foli aluminiowej posmarowanej masłem, zawiń szczelnie
- dołóż na formę do pieczenia i piecz jeszcze z ziemniaczkami 12- 13 minut (jeśli dość spore porcje łososia, jeśli są małe skróć ten czas do 7-8 minut)
- oprósz wszytko solą morską i podawaj gorące
Smacznego!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
Pyszny łosoś :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń