Gotuj w zdrowym stylu!
Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny.
Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół.
Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 15 małży nowozelandzkich (mrożone)
- 2 szalotki
- 1 chili czerwone
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- lampka białego wina
- świeża mięta
- sól morska
- kasza manna semolina Kupiec (6- 7 łyżek czubatych)
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. mleka
Wykonanie:
- małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce
- następnie płukamy pod bieżącą wodą
- zostawiamy na 30 minuty do całkowitego rozmrożenia
- przygotowujemy sos do małży: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę
- siekamy szalotki i chili, dodajemy do rondelka
- wyciskamy sok z limonki i podlewamy sos
- dusimy wszystko około 4-5 minut
- solimy solą morską
- podlewamy winem, dusimy do momentu aż cały alkohol wyparuje
- oczyszczone muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie
- pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu
- gotujemy semolinę - Kupiec, w garnku zagotowujemy wodę i mleko, solimy do smaku, dodajemy kaszę mannę. Za pomocą rózgi ciągle mieszając gotujemy 3 minuty.
- zdejmujemy z ognia, masę wylewamy na głębokie talerze do całkowitego wystudzenia.
- po wystudzeniu za pomocą obręczy kuchennych wycinamy w masie medaliony
- na rozgrzanej patelni smażymy na maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolor
Gorące muszle z sosem i małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem.
Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego!
Życzę prawdziwej uczty smaków!
Pozdrawiam ciepło!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
Smacznego!
;-)
Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki mocno ;-)
Buźka!
Pięknego słonecznego dnia!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńKocham małże <3 Mogłabym je jeść nałogowo :)
OdpowiedzUsuń😀 hehe ja tez lubie ale raczej od czasu do czasu
UsuńWow jakie efektowne danie! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie fajne danie. 😀
Usuń