Wykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju...
Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-)
Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-)
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
na wierzch:
- 1 dojrzała i dorodna gruszka konferencja
- serek PESTO-RUKOLA - Arla Apetina
- 2- 3 różdżki ugotowanego brokuła
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- ząbek czosnku
- łyżka miodu
- pieprz kolorowy
- kilka listków świeżego tymianku
- 1 jajo
na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ?
1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę.
2. Gruszkę pokrój na plastry.
3. Brokuła podziel na małe różdżki.
4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód.
5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut.
6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem!
Wyborna!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
wygląda przepięknie! rzeczywiście świetny rarytas :)
OdpowiedzUsuńOstatnio "wzięło" mnie na tarty ;) Ta wygląda pszepysznie, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń