października 05, 2013

Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze!

 
Kochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-)
Zapraszam
 
Składniki na ciasto:
 
400 g margaryny
6 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką)
40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder)
5 łyżek mleka
45 dag mąki
 
ponadto do masy nr 1:
 
- 2 opak. cukru waniliowego
 
do masy nr2 :
 
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki kakao
 
W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części.
Do jednej miski dosypujemy 2 cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową masę waniliową - masa nr1.
Do drugiej miski dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2.
 
Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną  (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala do 10) 1godzinę 20 minut.
Studzimy.
 
 
Masa budyniowa:
 
2 budynie waniliowe z cukrem
1/5 kostki margaryny
3 szklanki mleka 3,2%
 
W rondelku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka, wrzucamy margarynę, rozpuszczamy. W kubeczku mieszamy 2 budynie z pozostałą ilością mleka, Wymieszane wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta.
 
Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową.
 
 
Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby:
 
- kupić gotową w sklepie ;-)
- rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
- bądź zrobić samemu, jak ja.
 
Polewa czekoladowa:
 
1/5 margaryny, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 3 pełne łyżki kakao. Wszystko na bardzo małym ogniu mieszamy w rondelku, tak aby składniki się połączyły. Gdyby polewa była za gęsta to dolejcie łyżkę wody. Gdyby była za rzadka dosypcie łyżkę cukru. Polewę w garnku gotujemy maksymalnie 4-5 minut, ciągle mieszając. Polewa ma być gładka i lejąca się. Chwileczkę studzimy około 2 minuty. Polewamy ciasto.
 
Gotowe!
 


 Pozdrawiam cieplutko zajadając ciasto i wpatrując się w pomarańczowo-czerwone słońce, które chyli się ku zachodowi... Pięknie!
 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. To ciasto wygląda jak fale Dunaju, które robiła moja babcia a które kochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda niesamowicie :)
    Widzę, że się tu trochę pozmieniało :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI