czerwca 19, 2022

Knedle z truskawkami, przepis od babci.


Knedle z truskawkami, przepis i wskazówki od mojej śp. babci.


- wybierz ziemniaki odmiany mączystej
- knedle zawsze wychodzą najlepsze z wczorajszych ziemniaków
- bardzo istotne jest aby ziemniaki, mocno odcedzić, nie mogą być mokre, warto po odcedzeniu, jeszcze je chwilę podsuszyć na gazie (zostawiamy w garnku bez wody i co chwilę podrzucamy, zresztą zawsze tak warto odparowywać ziemniaki ;-) )
- ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzięki czemu ciasto ma gładką strukturę
- knedle zawsze wrzucamy na wrzątek, ale woda nie może się gotować tylko wrzeć
- knedle gotujemy na małym ogniu, w osolonym wrzątku z łyżką oleju
- knedle możemy nadziewać owocami tj. truskawki, morele, śliwki, małe brzoskwinie, dodajemy do środka np. cukier, cynamon, można też swoje wariacje wypróbować
- podajemy polane śmietaną, jogurtem, sosem owocowym, masłem, posypane migdałami
- ilość mąki jest zawsze trochę umowna dlaczego? Bo ziemniaki moga być bardziej lub mniej wodniste, dlatego zawsze wybieraj ziemniaki odmiany żółtej mączystej, minimalna ilość maki na 1kg ugotowanych ziemniaków to 250 g mąki pszennej typ 500 i 1 jajo.

Ziemniaki ugotuj, odparuj, wystudź całkowicie, dodaj mąkę, jajo, zagnieć ciasto.
W dłoniach formuj placek, dodaj truskawkę (sucha, osusz po myciu na ręczniku papierowym), łyżeczkę cukru, zagnieć, jak pączka, gotuj w osolonym wrzątku.
Jak kluski wypłyną liczymy czas 8-10 minut.

Gotowe!


knedle

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI