Dieta niskowęglowodanowa w ostatnim czasie jest dość popularna, głównie za sprawą, lawiny insulinooporności, z jaką mamy do czynienia w ostatnich latach. Co raz więcej kobiet, choć nie tylko, bo ta choroba dotyka również i mężczyzn, boryka się z zaburzeniami glikemii, Hashimoto czy IO. Wtedy jednym z ratunków jest dieta przeciwzapalna i często dodatkowo niskowęglowodanowa.
Ja z racji swoich jednostek chorobowych ograniczam jedzenie węglowodanów i moje śniadania, jak i większość pozostałych posiłków, wyglądają właśnie tak.
Przepis na omlet możesz wykonać w wersji bezglutenowej używając mąki kukurydzianej, lub w ogóle pomijając mąkę w tym przepisie.
W zależności od wartości kalorycznej posiłku, jaką masz ustaloną w swojej diecie, możesz wybrać mozzarellą light lub normalną.
Bardzo istotne w posiłku jest zadbanie o wysoką podaż tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu (!), oliwa z oliwek, jeśli zdecydujesz się smażyć omlet, jeśli gotowe danie będziesz polewać olejem to sięgnij po oleje tłoczone na zimno, dla nas kobiet najlepszy będzie ten z lnu lub z wiesiołka tłoczony na zimno. Pamiętaj jednak, że te zawsze spożywamy na zimno i nigdy nie podgrzewamy.
Źródłem zdrowych tłuszczy będzie również żółtko jaja, w którym znajdziesz tak cenną cholinę i witaminę B12.
Młode zielone szparagi nie tylko dostarczą cennych witamin ale mają bardzo niewiele kalorii, są super smaczne i jest to warzywo sezonowe, o którym warto pamiętać teraz każdego dnia w swojej diecie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.