maja 29, 2022

Omlet ze szparagami, łososiem i mozzarellą- FIT przepis na DIECIE NISKOWĘGLOWODANOWEJ

omlet dieta niskowęglowodanowa


Dieta niskowęglowodanowa w ostatnim czasie jest dość popularna, głównie za sprawą, lawiny insulinooporności, z jaką mamy do czynienia w ostatnich latach. Co raz więcej kobiet, choć nie tylko, bo ta choroba dotyka również i mężczyzn, boryka się z zaburzeniami glikemii, Hashimoto czy IO. Wtedy jednym z ratunków jest dieta przeciwzapalna i często dodatkowo niskowęglowodanowa. 

Ja z racji swoich jednostek chorobowych ograniczam jedzenie węglowodanów i moje śniadania, jak i większość pozostałych posiłków, wyglądają właśnie tak.

Przepis na omlet możesz wykonać w wersji bezglutenowej używając mąki kukurydzianej, lub w ogóle pomijając mąkę w tym przepisie.

W zależności od wartości kalorycznej posiłku, jaką masz ustaloną w swojej diecie, możesz wybrać mozzarellą light lub normalną.

Bardzo istotne w posiłku jest zadbanie o wysoką podaż tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu (!), oliwa z oliwek, jeśli zdecydujesz się smażyć omlet, jeśli gotowe danie będziesz polewać olejem to sięgnij po oleje tłoczone na zimno, dla nas kobiet najlepszy będzie ten z lnu lub z wiesiołka tłoczony na zimno. Pamiętaj jednak, że te zawsze spożywamy na zimno i nigdy nie podgrzewamy.

Źródłem zdrowych tłuszczy będzie również żółtko jaja, w którym znajdziesz tak cenną cholinę i witaminę B12.

Młode zielone szparagi nie tylko dostarczą cennych witamin ale mają bardzo niewiele kalorii, są super smaczne i jest to warzywo sezonowe, o którym warto pamiętać teraz każdego dnia w swojej diecie

omlet, dieta, low carb

 

PRZEPIS NA OMLET:


- 2 JAJA L
- 35 g łososia wędzonego na zimno
- 50 g mozzarelli light
- oliwa lub olej z wiesiołka
- 4-5 szparagów
- 2 garście rukolii
- sól 
- świeża bazylia
- łyżeczka parmezanu
- łyżka mąki pszennej/ kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja zmiksuj z mąką i proszkiem na puszysty kogiel mogiel.
Na patelni na oliwie podsmaż pocięte szparagi z małą garścią rukoli, wylej masę jajeczną, przykryj pokrywką, zmniejsz gaz na minimum i smaż przez 7-10 minut, 
Omlet podawaj z dodatkami.

Szparagi możesz też poddusić na wodzie, wylać masę jajeczną, a gotowy omlet polać olejem z wiesiołka tłoczonym na zimno.

Mąkę możesz pominąć, omlet wtedy będzie po prostu dużo cieńszy.

Jest przepyszny!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI