listopada 03, 2021

Tarta na wytrawnie z pomidorami i mozzarellą!


Pyszny i bardzo prosty pomysł na obiad lub kolację.
Tartę na wytrawnie możecie zjeść na obiad na ciepło, na kolację na zimno, zabrać ze sobą do pracy lub na uczulenie, polecam jest pyszna!



KURCHE CIASTO NA TARTĘ:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki graham 
- 2 x jajko prosto z lodówki
- łyżka ziemnej wody
200 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli

w/w składniki zagnieć na ciasto, wylep formę do pieczenia.

Na wierzch ułóż pokorjone w plastry pomidory (lepiej aby nie były zbyt dojrzałe- jeżeli takie są usuń część gniazd nasiennych), potnij na grube plastry dwie kule mozzarelli, przełóż między plastry pomidora, około 20 plastrów włoskiego salami i plastry koziego sera wedle uznania.
Całość oprósz solą.
Piecz około godzinę 180 stopni ( u mnie 52 minuty)
Góra- dół

Gotową tartę posyp świeżą bazylią.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI