listopada 05, 2021

Placki ziemniaczane z makrelą, cream fraiche i obłędnie dobrą sałatką z jabłkiem i imbirem!






Ziemniaczane placuszki - bardzo chrupiące z makrelą i obłędnie dobrą sałatką na bazie jesiennych jabłek, podane z cream fraiche i sosem koperkowym.

To danie jakiś czas temu pokazywałam Wam na instagramie, jest przepyszne i na pewno warte Waszej uwagi!

Polecam!


PRZEPIS 


SOS KOPERKOWY:

- 1/3 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- świeży koperek
- świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
- sól/ pieprz opcjonalnie łyżka musztardy miodowej/figowej

W/w wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.

CREAM FRAICHE:

- 3/4 szklanki śmietany
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- sok z 1/2 cytryny

Całość wymieszać i schłodzić w lodówce.

SAŁATKA:

- jesienne jabłko najlepiej kwaskowate w smaku
- świeży majeranek
- 4 łyżki imbiru w zalewie
- czerwona cebula mała
- sok z 1/4 cytryny
- sól
- pieprz
- łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek

Cebulę poszatkuj zalej wrzątkiem i przykryj na 5 minut. Wylej wrzątek, wlej ponownie czysty wrzątek, łyżeczkę cukru i łyżkę octu winnego, przykryj na 10 minut.
Odcedź dobrze piklowaną cebulę.

Jabłka potnij w kosteczkę, dodaj piklowaną cebulę i posiekany imbir, świeże zioła, z miodu, oliwy i soku z cytryny plus z zalewy ze słoiczka po imbirze zrób dressing i dodaj do sałatki. 


Makrelę usmaż na patelni na chrupkie małe kawałeczki ryby.

PLACKI ZIEMNIACZANE:

- około 1,1 kg ziemniaków
- 130 g mąki
- 2 jaja duże
- sól

Całość wymieszaj i smaż na oleju.










 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI