Pyszny i jeden z ulubionych przepisów Krzyśka, to makaron trzy sery.
Gęsty kremowy sos, najważniejsze w tym daniu to: dobrej jakości makaron- najlepiej włoski albo domowy na mące włoskiej, dobrej jakości sery: podpuszczkowe twarde, ja wybieram zazwyczaj dojrzewający 36 mcy, parmezan lub grana padano. Świeży soczysty czosnek, coś zielonego najlepiej świeża aromatyczna bazylia i szpinak baby.
Całość oczywiście nie może być inaczej, jak skąpana w śmietanie - tak 36%, nie ma tutaj mowy o fit pomysłach, danie jest na bogato albo wcale ;-)
Składniki:
- 1 opakowanie włoskiego makaronu
sos:
- 150 g sera podpuszczkowego twardego dojrzewającego 36 lub 24 mce
- 100 g parmezanu (możesz też wypróbować wersję z oscypkiem!)
- 100 g ricotty lub mascarpone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- paczka szpinaku baby
- dwie garście świeżej bazylii
- 250 ml śmietany 36%
- sól, pieprz,
Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, dodaj szpinak, potem śmietanę i ricottę/mascaprone dodaj ugotowany makaron, następnie starte na tarce sery.
Całość "zagotuj" i wykładaj od razu na talerze.
Podawaj ze świeżą rukolą lub roszponką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.