lipca 09, 2021

Letnia pizza z cukinią i serem Dziugas!


Pizza!

Bo kto nie kocha pizzy?

Przepis na pyszną pizzę? Dla mnie to przede wszystkim dobre ciasto, dobrej jakości ser i odpowiedni sposób pieczenia: koniecznie wysoka temperatura 290-300 stopni C, wtedy czas pieczenia pizzy na kamieniu szamotowym to 7-8 minut.
Smak pizzy zawsze będzie nadawał ser, warto wybrać ten wysokiej jakości, jak np. sery Dziugas, mamy do wyboru ser dojrzewający 12,18,24 lub 36 miesięcy. 
Te sery są przepyszne! Idealne do pizzy, ale również, jako dodatek do wielu dań np. sałatek, risotto, makaronów i wszelakich dań kuchni włoskiej.

Polecam!





Mój sposób na letnią pizzę:

- ser Dziugas ( wybierz swój ulubiony)
- cukinia
- pomidorki
- świeże zioła bazylia i oregano
- oliwa z oliwek
- kapary/oliwki to co lubisz!
- rukola

ciasto:
 - 500 g mąki typ 00
- 7-8 g drożdży instant
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliw
- woda tyle ile zabierze mąka

Ciasto wyrabiamy minimum 30 minut (można 5 minut, potem 15 minut przerwa 5 minut, przerwa i znowu 5 minut), odstawiamy na 1 do 3 godzin, im dłużej tym lepiej, ciasto również może wyrastać w lodówce w nocy.

Formujemy pizze, dodajemy dodatki i pieczemy 7-8 minut w temp. 290 stopniach C.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI