Wiosna, każdy jakoś bardziej zaczyna dbać o swoją formę. Do zdrowego stylu życia zachęcam Was wiele lat, dzisiaj kolejny FIT przepis, moja ulubiona szakszuka ale w wersji dietetycznej.
Będąc na diecie nie musisz wcale rezygnować ze swoich ulubionych smaków, ale nauczyć się je przygotowywać tak, aby miały mniej kalorii, ale aby były to pełnowartościowe posiłki, bogate w odpowiednią ilość białka.
Do przygotowania fit szakszuki potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w domu, pomidory, przyda się passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, świeże zioła lub natka, jajka ekologiczne lub wiejskie. Do szakszuki możesz też użyć warzyw takich jak cukinia, papryka, chilli czy marchewka, w zależności czy szukasz opcji na śniadanie czy obiad.
PRZEPIS NA FIT SZAKSZUKĘ
- przeciwzapalne składniki: cebula, czosnek, natka pietruszki, kurkuma, chilli,
- jaja ekologiczne
- pomidory 2 szt
- passata pomidorowa około 100 ml
Na patelnię dodaj posiekany czosnek, trochę cebuli, pomidory, przyprawy i passatę, całość przykryj pokrywką i duś aż do miękkości.
Zrób wgłębienia w masie, wbij po jaju, przykryj pokrywką. Jaja muszą się gotować w masie pomidorowej, do momentu aż białka się zetną. Żółtko pozostawiamy płynne.
Na gotową szakszukę dodaj natkę pietruszki, kolendrę, koperek, świeżą cebulę.
Podawaj samą lub z chlebem w zależności od wartości energetycznej posiłku.
Jako danie obiadowe dodaj: paprykę, cukinię, bakłażana lub dynię, duś i dopiero dodaj jajka.
* możesz dodać np. kilka łyżek jogurtu naturalnego na wierzch, lub kilka kawałeczków białego era twarogowego, tak aby zgadzało Ci się makro w posiłku.
Smacznego!
Sprawdź pozostałe FIT przepisy!
Co by tu powiedzieć- jest smacznie, bez cukru, zdrowo i fit. SUper!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy. Nawet na diecie można sobie od czasu do czasu pozwolić na ciasto fit.
OdpowiedzUsuń