Dzisiaj przychodzę do Was z szybkim przepisem na gofry.
Pierwsze to pyszne gofry bananowe bez cukru, chrupiące i bardzo aromatyczne. A drugie to fit alternatywa dla tych, którzy liczą kalorie.
Bananowe gofry mój mąż bardzo lubi i często je robię, bo robi się je błyskawicznie.
Pasują do wszelakich dodatków, Krzysiek zazwyczaj je je z owocami i jogurtem czy też domowym dżemem z czarnej porzeczki czy jagód.
Polecam Wam je bardzo dzieciakom.
Fit gofry są alternatywą dla mąki glutenowej, są też fajnym patentem na to, jak przemycić do diety siemię lniane, ja mam z tym problem, a dodatek do gofrów zupełnie mi nie przeszkadza. Siemię lniane, jest dość istotnym elementem diety, kiedy się odchudzamy. Wybieraj zawsze to zmielone i odłuszczone.
Ilość gofrów jaką uzyskasz zależy od wielkości i od ilości użytej wody od 5 do 6 sztuk.
Więc możesz 3 zjeść na śniadanie a dwa na drugie śniadanie.
BANANOWE ZDROWE GOFRY BEZ CUKRU
- 200 g mąki pszennej
- 1 dojrzały banan
- 3 żółtka
- 1 białko
- 210 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W/w zmiksuj blenderem na gładką masę smaż na gofrownicy.
FIT GOFRY BEZGLUTENOWE OWSIANE
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej
- 91 g białka (2 białka z dużych jaj)
-100 ml mleka
- 50 ml woda
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g len mielony odtłuszczony
do podania: 160-170 g truskawek
- 45 g serka KVARG lub innego wysokobiałkowego
Otrzymasz 5-6 gofrów
W/w składniki oprócz jednego białka zmiksuj na gładką masę. Ubij białko i dodaj do masy, całość wymieszaj, możesz dodać łyżkę erytrytolu.
Smażymy na mocno nagrzanej gofrowniy.
Na zdjęciu: po lewej stronie gofry bananowe po prawej fit
Poproszę bananowego z bitą śmietaną ;)
OdpowiedzUsuń