lutego 14, 2021

Chaczapuri imeretynskie z serem!



Zabieram Was dzisiaj do Gruzji na chaczapuri. Byliście kiedyś w Gruzji? Ja tylko jeden raz, chaczapuri, to zdecydowanie narodowa potrawa za raz obok chinkali - charakterystycznych pierożków z mięsem i rosołem, nota bene przepysznych! 

Chaczapuri imeretyńskie to rodzaj placka drożdżowego wypełnionego serem. W Gruzji chaczapuri je się ciągle, podają je na śniadanie w hotelu, świeżo wypiekane, nie wiem czy wiesz ale Gruzja słynie z niesamowicie dobre pieczywa, wszędzie jest ono wypiekane w piecach na miejscu. Coś przepysznego! Dostaniecie je w każdej restauracji czy knajpie na obiad, lunch czy kolacje. Podaje się je dosłownie wszędzie. 
Podczas mojego pobytu jadłam je kilkanaście razy, robione na moich oczach przez hotelowego piekarza, robione w domu przez gruzińskie gospodynie i te w jednej z najlepszych restauracji w Tbilisi. 
Chaczapuri imeretyńskie różni się w smaku w zależności kto i gdzie je robi, ale są to bardzo subtelne różnice w smaku i wynikają z różnicy w smaku konkretnego sera, jaki został użyty do wypieku. Ser to biały ser twarogowy, w Polsce nie można kupić gruzińskich serów, ani też zjeść chaczapurii z gruzińskim serem, ponieważ import serów do UE jest zakazany. 
W Polsce restauracje gruzińskie, przynajmniej te w Warszawie, w których byłam, używają sera korycińskiego, jest on bardzo podobny w smaku do tego z Gruzji. 
Ja osobiście polecam Wam dwa rodzaje sera: koryciński i ze Strzałkowa śmietankowy, te dwa sery na prawdę bardzo dobrze oddają smak prawdziwego gruzińskiego chaczapuri.
Oczywiście ser to jedna rzecz ale druga to ciasto! Bardzo chciałam odtworzyć smak tego prawdziwego niewiarygodnego ciasta gruzińskiego, podczas rozmowy z jednym z właścicieli restauracji gruzińskich dowiedziałam się jaka mąka jest używana do wypieku - używa się mąki pszennej tortowej. Resztę musiałam wymyślić sama i powiem Wam tak- mamy to! Jestem no kurczę bardzo z siebie zadowolona bo zrobiłam takie ciasto na chaczapuri, jakie jadałm w Gruzji!

Zatem zapraszam Was na gruzińskie chaczapurii imeretyńskie. 




chaczapuri



PRZEPIS CHACZAPURI IMERETYNSKIE Z SEREM

- 500 g mąki tortowej pszennej

- 110 g masła

- 1/2 łyżeczki soli

- 150 g mleka

- 200 g wody

- 20 g drożdży świeżych

*spotkacie się też z przepisami na ciasto ze znacznie mniejszą lub bez ilością masła, ale właśnie to z masłem, najbardziej oddaje mi smak tego, jakie jadłam w Gruzji

*chaczapuri może być przygotowywane wypiekane w piecu lub smażone na patelni


nadzienie:

- 300 g sera korycińskiego lub ze Strzałkowa

- 4 łyżki startego Chedara

- sól


WYKONANIE:

- misę umieść na wadze, dodawaj każdy składnik na wadze

- umieść mąkę, drożdże, mleko, wodę i sól, wyrabiaj ciasto robotem z hakiem, przez 4 minuty, tak aby ciasto się połączyło, okryj ściereczką i odstaw na kwadrans

- stop masło i przestudź, nie może być gorące, ma być letnie 

- masło dodaj do ciasta, całość wyrabiaj przez 15 -20 minut robotem z hakiem, nie przejmuj się tym, że ciasto jest bardzo luźne, mąka wchłonie cały tłuszcz, a ciasto będzie pulchniutkie i tłuściutkie

- misę okryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia

- ciasto podziel na 4 części, dwie części to będzie 1 chaczapurii, otrzymasz zatem dwa chaczapurii

- sery i sól, połącz ze sobą w miseczce

- 1 część ciasta rozwałkuj na okrągły placek, tak jak na pizzę, posmaruj połową porcji sera, drugą cześć ciasta rozwałkuj na taki sam blat, przykryj nim chaczapurii, całość teraz delikatnie rozwałkuj wałkiem

- chaczapurii za pomocą łopaty do pizzy umieść w nagrzanym do 250 °C piekarniku, chaczapurii pieczemy na rozgrzanym kamieniu szamotowym

- temp. pieczenia 250°C, grzanie: dół+ termoobieg, czas: 15- 18 minut, pieczemy na jasnozłoty kolor

- jeśli nie masz kamienia to piecz na blaszce

- chaczapuri jemy na ciepło, przepyszne!


Smacznego! Zostawiam Ci, kilka kadrów z Gruzji!

















Aby oddać klimat Gruzji, zostawiam Ci kilka zdjęć z mojego pobytu ;-)



















 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI