lutego 10, 2021

DONATY NA TŁUSTY CZWARTEK, ULTRA PUSZYSTE I LEKKIE!





Wymyśliłam mega giga przepis! No jestem z siebie na maxa dumna! Przepyszne donaty ultra lekkie, długo zachowujące świeżość!
Przez trzy dni były nadal super, są bardzo puszyste, lekkie no perfekto!

Pączki w formie donatów na tłusty czwartek to super pomysł i alternatywa dla pączków. Robi się je bardzo podobnie choć są moim zdaniem łatwiejsze w wykonaniu. Polecam z całego serce mój przepis!





PRZEPIS NA:

DONATY OD SMYKOWEJ


składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 00 (na pizzę)
- 45 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g mascarpone
- 60 g cukru
- 60-70 ml spirytusu lub wódki
- 100 ml letniego mleka


Wykonanie:

100 g mąki, mleko i drożdże wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, tak powstaje zaczyn.

Do misy robota wsyp resztę mąki, sól, dodaj zaczyn.

Żółtka ubij z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj miękkie masło i mascarpone o temp. pokojowej. Całość ucieraj 1 minutę robotem.
Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol.

Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej.


Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto podziel na 12 części, z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie dłonie wbij w sam środek kciuka - zrobisz dziurkę po środku, donata załóż na palec i zacznij obracać aby dziurka się powiększyła.

Donaty układaj na ściereczce, od razu okrywaj. Odstaw na 20-30 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu.

Nagrzej do temp. 170 -175 °C olej rzepakowy.

Smaż na oleju rzepakowym.

Smażyłam 3 do 3,5 minuty z każdej ze stron.

Donaty smażymy pod przykryciem.

Polewamy czekoladą i np. posypujemy płatkami kokosa czy ekspandowaną kaszą jaglaną lub wiórkami czekoladowymi.


Coś przepysznego!!!!


Z tego przepisu możesz również wykonać tradycyjne pączki!



tlusty czwartek



pączki na  tłusty czwartek





 

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI