Wymyśliłam mega giga przepis! No jestem z siebie na maxa dumna! Przepyszne donaty ultra lekkie, długo zachowujące świeżość!
Przez trzy dni były nadal super, są bardzo puszyste, lekkie no perfekto!
Pączki w formie donatów na tłusty czwartek to super pomysł i alternatywa dla pączków. Robi się je bardzo podobnie choć są moim zdaniem łatwiejsze w wykonaniu. Polecam z całego serce mój przepis!
PRZEPIS NA:
DONATY OD SMYKOWEJ
składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 00 (na pizzę)
- 45 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g mascarpone
- 60 g cukru
- 60-70 ml spirytusu lub wódki
- 100 ml letniego mleka
Wykonanie:
100 g mąki, mleko i drożdże wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, tak powstaje zaczyn.
Do misy robota wsyp resztę mąki, sól, dodaj zaczyn.
Żółtka ubij z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj miękkie masło i mascarpone o temp. pokojowej. Całość ucieraj 1 minutę robotem.
Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol.
Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej.
Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto podziel na 12 części, z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie dłonie wbij w sam środek kciuka - zrobisz dziurkę po środku, donata załóż na palec i zacznij obracać aby dziurka się powiększyła.
Donaty układaj na ściereczce, od razu okrywaj. Odstaw na 20-30 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nagrzej do temp. 170 -175 °C olej rzepakowy.
Smaż na oleju rzepakowym.
Smażyłam 3 do 3,5 minuty z każdej ze stron.
Donaty smażymy pod przykryciem.
Polewamy czekoladą i np. posypujemy płatkami kokosa czy ekspandowaną kaszą jaglaną lub wiórkami czekoladowymi.
Coś przepysznego!!!!
Z tego przepisu możesz również wykonać tradycyjne pączki!
Ale ogromne <3!
OdpowiedzUsuń;-) tak wielkie takie robiłam ;-)
Usuń