listopada 12, 2020

SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ DO OBIADU


 Surówka z kapusty do obiadu, rzadko tu dodaje takie przepisy, a chyba szkoda, bo surówki i sałatki obiadowe to nasza codzienność. Wyszła taka pyszna, że muszę ją dodać na bloga i już.


PRZEPIS NA SURÓWKĘ DO OBIADU Z KAPUSTY CZERWONEJ


- 1/2 główki małej czerwonej kapusty

- 3 -4 garście dobrej jakości kapusty kiszonej

- 3 duże słodkie i bardzo soczyste jabłka

- sól, pieprz świeżo mielony

- olej rzepakowy,

- ocet jabłkowy bio

- imbir marynowany garść

- 1/2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu (u mnie miód)


WYKONANIE:

Kapustę czerwoną poszatkuj cieniutko na mandolinie.

Przełóż do misy zalej wrzątkiem, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i odstaw na 10 minut.

Bardzo dokładnie odciśnij w dłoniach.

Przełóż do nowej misy, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, starte i obrane ze skórki jabłko.

Dopraw solą, cukrem, pieprzem, dodaj olej rzepakowy około 5 łyżek.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI