Surówka z kapusty do obiadu, rzadko tu dodaje takie przepisy, a chyba szkoda, bo surówki i sałatki obiadowe to nasza codzienność. Wyszła taka pyszna, że muszę ją dodać na bloga i już.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ DO OBIADU Z KAPUSTY CZERWONEJ
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- 3 -4 garście dobrej jakości kapusty kiszonej
- 3 duże słodkie i bardzo soczyste jabłka
- sól, pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy,
- ocet jabłkowy bio
- imbir marynowany garść
- 1/2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu (u mnie miód)
WYKONANIE:
Kapustę czerwoną poszatkuj cieniutko na mandolinie.
Przełóż do misy zalej wrzątkiem, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i odstaw na 10 minut.
Bardzo dokładnie odciśnij w dłoniach.
Przełóż do nowej misy, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, starte i obrane ze skórki jabłko.
Dopraw solą, cukrem, pieprzem, dodaj olej rzepakowy około 5 łyżek.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.