sierpnia 01, 2020

MUFFINKI Z BORÓWKAMI



Muffinki z borówkami na kefirze i masełku. Szybkie i proste muffinki, które pięknie wyrastają. Sezon na borówki ruszył pełną parą więc może zrobicie na weekendowe śniadanie lub do kawy. Muffinki są proste do zrobienia i robi się je ze składników, które na pewno macie w szafce i lodówce.

Sezon na borówkę właśnie się rozpoczął myślę, że to idealny czas na takie proste i szybkie wypieki.




PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI

- 140 g miękkiego masła
- extrakt waniliowy naturalny
- 100 g mleka
- 15 g mleka w proszku o zawartości tłuszczu 26%
- 2 x szczypty soli
- 4 jajka
- 90 g cukru
- 380 g mąki pszennej typ 480
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 95 g kefiru
- 15 g proszku do pieczenia

- jagody/borówki


Na wadze kuchennej postaw miskę od robota planetarnego, wytaruj wagę aby wskazywała wartość zero. Wagę taruj po dodaniu każdego składnika.
Dodaj masło, mleko w proszku, cukier, żółtka, podepnij trzepaczkę i wyrabiaj masę około 5 minut.
Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, skrobię, sól, mleko i kefir, całość wyrabiaj kolejne 8-9 minut.
Ubij w osobnym naczyniu białka na sztywno i dodaj do masy.
Całość wymieszaj.

Do foremki na muffinki wlewamy masę około 1/4 wysokości, dodajemy trochę jagód/ borówek i przykrywamy masą, na wierzch ponownie dodajemy borówki.

Muffinki pieczemy w nagrzanym do 165°C piekarniku.
Grzanie dół + termoobieg.
Czas pieczenia u mnie 27 minut.
Pieczemy do suchego patyczka.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI