sierpnia 02, 2020

JAGODOWE CHRUPIĄCE GOFRY






Gofry z jagodami! Gofry wypełnione jagodami, warto spróbować zrobić na śniadanie, póki są jagody! Ja uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzisiejsze pieczenie gofrów uważam za udane. Chociaż chyba mówi się smażyć gofry niż piec, ale jakoś smażenie kojarzy mi się przede wszystkim z patelnią ;-).

Najważniejsze, dzisiaj postanowiłam, że muszę wymyślić gofry chrupiące ale bez masła w składzie, bo się skończyło hahaha! Wiadomo gofry z masełkiem są najlepsze. Ale, jak widać da się! A efekty wyszły całkiem pożądane, więc spróbujcie i Wy.
Najważniejsze są tutaj dwa rodzaje mąk, jedna bezglutenowa, która również dodaje chrupkości.




SKŁADNIKI NA GOFRY Z JAGODAMI:


- 220 g jogurtu nadburzańskiego lub greckiego
- 1 duże jajo lub 2 małe
- 100 g mąki kukurydzianej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej typ 480
- 130 g mleka
- od 1 do 3 łyżek cukru wedle uznania
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego (oczywiście w zastępstwie masełko około 80 gram !)


W/w składniki oprócz białka jaja umieść w misie blendera i zmiksuj przez 4 minuty, na gładką masę.
Białko ubij na sztywno dodaj do masy, wymieszaj i smaż na rozgrzanej dobrze gofrownicy.
Ja nalewam ciasto posypuje jagodami i zamykam gofrownicę.
Smażę na złoty kolor, podaję z borówką lub jagodami.
Gofry po wyjęciu z gofrownicy nie są od razu chrupiące - bo mają w sobie dużo jagód -dużo mokrego, ale wystarczy, że położysz je na kratce na 5 minut i z każdą sekundą nabierają dużej chrupkości. 

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI