Mini bakłażany w maślano-migdałowym sosie z pesto!
Jakiś czas temu kupiłam mini bakłażany, trochę bez żadnego pomysłu co z nich zrobię, ale miałam silną potrzebę ich sfotografowania, co też uczyniłam ;-) ale oczywiście coś z tych bakłażanów musiałam zrobić. Nie miałam jakoś weny na żadne ambitne dania, które przygotowuje się kilka godzin, upał zdecydowanie zniechęca do taki rozterek w kuchni.
Postawiłam na prostotę, która zachwyciła! Przepyszne malutkie bakłażany w tym sosie to jest sztosik!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 15 sztuk małych bakłażanów
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki oleju
- garść nerkowców
- natka pietruszki
- sól himalajska
- kumin
- chilli
- bazylia
- płatki migdałów
WYKONANIE:
Małe bakłażany, kroimy na pól, solimy i odstawiamy na 30 minut.
Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy zielone części.
Na maśle i oleju, dusimy wraz z czosnkiem, kuminem i chilli bakłażany aż będą mięciutkie.
Na suchej patelni upraż osobno orzechy i płatki migdałowe.
W moździerzu utrzyj nerkowce, natkę, oliwę z oliwek wraz z 1 małym ząbkiem czosnku i solą.
Bakłażany przełóż na półmisek wraz z sosem.
Polej pesto z moździerza.
Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Pyszne!
Moje mini rosną na krzaczku w szklarni. Powinnam napisać rosły. Smakowały wspaniale. Ja już od jakiegoś czasu nie solę bakłażanów przed przyrządzaniem. Współczesne bakłażany nie mają goryczki. pozdrawiam Anna
OdpowiedzUsuń