Szybki i pyszny pomysł na obiad to makaron z domowym pesto. Do takiego dania nie potrzebujemy żadnych nadzwyczajnych składników wystarczą dobrej jakości składniki, takie jak oliwa z oliwek lub olej tłoczony na zimno, świeże zioła: bazylia, natka pietruszki czy koperek, jakieś orzechy lub migdały bądź inne ziarna typu: słonecznik, sezam czy pestki dyni. Dobre pesto musi zawierać odrobinę tego goryczkowego posmaku, jaki daje parmezan.
Jak przygotować przepyszny obiad, jak z dobrej restauracji?
SKŁADNIKI I WYKONANIE:
- ugotuj al'dente dwie porcje makaronu z mąki durum
- w wysokim słoju umieść 2-3 garście ziół np. bazylii i koperku zielonego
- na suchej patelni podpraż np. obrane migdały i nerkowce
- dodaj do słoja orzechy i migdały, ząbek czosnku, sól himalajską i olej np. o smaku papryki ostrej, całość zmiksuj na gładką masę
- zetrzyj na tarce parmezan i dodaj do słoja, całość wymieszaj i gotowe!
- dodaj do odcedzonego makaronu, wymieszaj całość w garnku
- wyłóż na talerze, dodaj extra porcję parmezanu i płatki migdałów podprażone na suchej patelni
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.