Pyszna i prosta krucha tarta z truskawkami, takie ciasto trzeba zrobić chociaż raz w roku, a w sezonie truskawkowym jest ono obowiązkowe! Tarta na kruchym przepysznym spodzie, z kremem na bazie budyniu i ubitą śmietaną z cukrem kokosowym. Całe ciasto jest mocno "odchudzone" na tartę dodałam zaledwie dwie łyżki cukru, nie jest więc zbyt kaloryczna i nie jest za słodka. Idealna tarta do kawy! Całość wieńczy dodatek truskawek i odrobina białej czekolady!
Polecam każdemu z Was!
W przepisie na kruchą tartę z truskawkami zostawiam Wam też kilka tipów na to jak ubić śmietanę aby zawsze się Wam udała, i jak zrobić najlepszy krem ever!
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE:
- 100 g zimnego masła prosto z lodówki
- 200 g mąki pszennej typ 480
- szczypta soli
- 1 jajko rozmiar M
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru kokosowego
W/w szybko zagnieć i wstaw ciasto owinięte folią do lodówki na minimum 20 minut
Wylep średnią formę do tarty (wielkość jak duża tortownica -A4) zimnym ciastem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C.
Grzanie dół + termoobieg.
Czas pieczenia 20 min 160 °C, 10 minut 170°C.
Spód wystudź całkowicie!
KREM BUDYNIOWY:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/ śmietankowego z cukrem
- 250 ml mleka
- 50 g masła
+ 100 g masła
W misce wymieszaj proszek budyniowy z mlekiem.
Przelej do rondelka dodaj 50 g masła, całość ciągle mieszamy rózgą i gotujemy, masło będzie się rozpuszczać, a budyń gęstnieć. Mocno mieszaj rózgą aby krem był gładki.
Zdejmij z ognia i wystudź całkowicie.
Budyń i 100 g masła umieść w misie i zmiksuj na gładki krem blenderem! Nie używaj robota ten nigdy nie rozprowadzi tak masła w kremie jak blender! To mój tip na idealny krem budyniowy!
Na wystudzony upieczony spód tarty, wyłóż krem budyniowy, ułóż kilka plasterków truskawek.
BITA ŚMIETANA KOKOSOWA:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru kokosowego
Jak ubić śmietanę?
- zawsze ubijaj w wysokim naczyniu - ja używam litrowego słoja
- zawsze śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona, wstawiam do lodówki zawsze minimum na noc
- naczynie, w którym ubijasz bitą śmietanę też najlepiej schłodzić, ja szklany słój wstawiam po prostu do lodówki na 30 minut, potem wlewam do niego zimną śmietanę i ubijam!
- wybieraj śmietanę 36% tłuszczu a nie 30%
- śmietanę ubijaj zawsze na najwyższych obrotach miksera
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem kokosowym, wyłóż na tartę.
Na samą górę układamy truskawki, możesz dodać posiekaną białą czekoladę.
Jeśli jesz często ciasta albo jesz kupne słodycze i lubisz słodkie: to do ciasta kruchego dodaj 2 łyżki cukru kokosowego, do śmietany 2 łyżki cukru kokosowego i do budyniu 1 łyżkę cukru kokosowego.
Pamiętaj, że to jak odczuwasz słodki smak, jest tylko uzależnione od tego, jak często po niego sięgasz. Ogranicz jego spożycie, a zobaczysz, jak szybko zwykła truskawka będzie słodka! Jak wszystko będzie duuuużo słodsze niż kiedyś!
Życzę smacznego!
Wygląda przepięknie! Piękne zdjęcia i przepis zdecydowanie do zapisania :)
OdpowiedzUsuńJeśli to jest "odchudzone" ciasto.. to ja dziękuję ! ;) Masło, kremówka 36%... o Mamusiu ;)
OdpowiedzUsuńA skąd Twój pomysł, że tarta na kruchym spodzie ma być odchudzonym ciastem? Ha haha! Żart chyba?! Jeśli szukasz FIT przepisów na ciasta znajdziesz je w moich dieteycznych ebookach! Policzone kcal i makro składniki. Tutaj nikt nie mówi ani nie pisze, że to jakieś odchudzone ciasto... pozdrawiam, nie ma co pisać z anonimowych kont, chyba, że wstydzisz się swojego zdania ;-)
Usuń