czerwca 09, 2020

Sałatka z wołowiną, miętą i kolendrą.


Pyszna sałatka z wołowiną i soczewicą w roli głównej, z dodatkiem sezonowych warzyw i dużej ilości ziół od BAZIÓŁKA. Sałatki kocham miłością niezmienną od dawna i chyba nie przestanę. Najbardziej lubię te, które robi się szybko, mogą pełnić rolę obiadu, lunchu czy kolacji. Są lekkie ale sycące. Taka jest moja dzisiejsza propozycja.
Znajdziesz w sałatce: sezonowe zielone szparagi młodą rzodkiewkę, zioła, które pasują do wołowiny tj. kolendra i mięta - ta dodatkowo świetnie orzeźwia sałatkę. 
Całość podałam z sosem z tahini, który robi niesamowita robotą!

Polecam!







PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ, MIĘTA I KOLENDRĄ


- 2 porcje poszarpanej grillowanej wołowiny
- zioła świeże mięta, kolendra BAZIÓŁKA
- 2 garście pomidorków koktajlowych żółtych
- 6 rzodkiewek
- 10 szparagów zielonych
- 2 gałązki selera naciowego
- cytryna
- tahini
- miód, woda
- 1/2 puszki soczewicy konserwowej
- opcjonalnie koperek
- ziarna słonecznika



Dressing:

- 1 łyżka tahini
- 4 łyżki wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki miodu
- sól do smaku



Wykonanie:

Mięso wymieszaj z soczewicą i ziołami.
Dodaj pokrojone pomidorki i ziarna słonecznika.
Seler naciowy potnij dość cienko, szparagi usuń zdrewniałe końce, przetnij na 3 części i podsmaż z selerem na patelni przez 5 minut.
Dodaj warzywa do sałatki, całość polej dressingiem.
Jest pyszne!

Polecam!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI