Dzisiejszy post jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ mam przyjemność
zakomunikować Wam, że zostałam ambasadorem marki Kujawski i do końca tego roku,
będę chciała opowiadać Wam tutaj trochę o olejach tłoczonych na zimno, jak i
dzielić się moimi autorskimi pomysłami na dania z ich udziałem.
Najważniejsze cechy olejów
tłoczonych na zimno, to przede wszystkim jedna wspólna zaleta: oleje tłoczone
są w niskiej temperaturze do 50°C, dzięki czemu zachowują swoją unikatową barwę
i walory smakowe. Oleje Kujawski tłoczony na zimno są także świetnym i
naturalnym źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych jak kwasy omega-3
(np. olej lniany), czy witaminy E i K (np. olej rzepakowy).
Oleje tłoczone na zimno nie są to
oleje podawane rafinacji, oczyszczaniu, dlatego tak istotne do wytwarzania
olejów tłoczonych na zimno jest użycie surowca najwyżej jakości. Marka Kujawski
restrykcyjnie dobiera surowiec i współpracuje tylko z wyselekcjonowanymi
dostawcami. Sprawdzany jest nie tylko surowiec, badaniu podlega także produkt
finalny – sam olej. Wybierając ten produkt masz pewność, że olej jest bezpieczny
i wysokiej jakości.
Rodzina olejów KUJAWSKI tłoczonych na zimno to:
Olej lniany Kujawski tłoczony na zimno, dla każdego
miłośnika dań ze śledziem, past kanapkowych lub do skropienia sałatki. Ten olej
to źródło składników odżywczych i kwasu omega – 3- zawiera go aż 40 razy więcej
niż oliwa z oliwek. Stosuje się go wyłącznie na zimno- tak jak wszystkie inne
oleje tłoczone na zimno.
Olej z pestek dyni Kujawski tłoczony na zimno-
charakterystyczny głęboki smak, idealny olej do sałatek, wykańczania zup np.
zupy z dyni lub zupy z białych warzyw, czy też jako dodatek do kanapek. Olej
powstaje z starannie wyselekcjonowanych pestek dyni, jest pozyskiwany
mechanicznie. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej ma piękną
głęboką i ciemną barwę.
Olej z rzepaku Kujawski tłoczony na zimno - moim zdaniem o
najszerszym typie zastosowań, idealny do każdej sałatki, jako dodatek do dań
gotowych, świetnie sprawdzi się jako składnik domowej musztardy i do każdej
pasty kanapkowej. Jest źródłem kwasów omega - 3 i witamin E i K.
Olej słonecznikowy Kujawski tłoczony na zimno - wytwarzany
z nasion słonecznika, podobnie jak inne oleje tłoczone na zimno tłoczy się go w
niskiej temp. do 50 °C dzięki czemu zachowuje swój charakterystyczny smak i
aromat. Olej ten jest źródłem naturalnych składników odżywczych i witaminy
E.
Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past czy sosów, idealny do
winegretu.
Olej z ostropestu Kujawski tłoczony na zimno ma złoty
kolor i neutralny smak, dzięki czemu możemy go używać do wielu gotowych dań,
tworzyć na jego bazie różne sosy, winegret czy pasty. Jest źródłem kwasów
omega-6 i witaminy E.
Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimo to oleje wyciskane z ziaren czy też pestek, trochę
tak jak wyciskamy sok z marchewki. Nie są oczyszczane (rafinowane), oprzez to
są one wrażliwe na światło, dlatego są sprzedawane w ciemnych zielonych
butelkach. Oleje najlepiej przechowywać w szafce kuchennej bez dostępu światła.
Jedynie
olej lniany, ze względu na szczególnie wysoką zawartość wielonienasyconych
kwasów omega-3 i niższą stabilność zaleca się trzymać po otwarciu w lodówce.
Co jeszcze istotne? Oleje tłoczone metodą na zimno, spożywamy na zimno tj.
nie podgrzewamy takich olejów, nie smażymy na nich itd. Oleje tłoczone na zimno
traktujemy jako dodatek do gotowych dań na ciepło np. możemy nimi skropić zupę,
mięso czy sos. Możemy je wykorzystywać do przygotowania wielu past na kanapki,
sałatki, do pesto - ja uwielbiam właśnie oleje tłoczone na zimno wykorzystywać
do pesto!
Przepis na sałatkę z młodych
ziemniaczków:
- 6 -8 sztuk młodych ziemniaczków
- po 1 jajku na porcję
- szparagi zielone
- pęczek rzodkiewki
- olej z lnu KUJAWSKI tłoczony na zimno
- świeży koperek
- sól morska
- odrobina octu winnego
- botwinka
*opcjonalnie mięso z kurczaka grillowanego lub wędzony boczek
Szparagi i ziemniaki ugotuj na parze.
Jajka ugotuj na twardo.
Ziemniaki i botwinkę potnij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę w cieniutkie
plasterki.
Całość wymieszaj ze sobą.
Z oleju lnianego, octu i soli zrób dressing polej nim sałatkę.
Całość posyp koperkiem.
*Jeśli lubisz sałatki z mięsem dodaj posiekane mięso
np. z grillowanego kurczaka, lub pokrojony w kostkę podsmażony boczek.
Smacznego!
W życiu nie widziałam jajek z dwoma żółtkami! Niesamowite :)
OdpowiedzUsuń;-) są czasami takie, akurat u mnie na ryneczku można kupić tylko takie ;-)
Usuń