Omlet biszkoptowy to klasyk na śniadanie, ale ja tą klasykę bardzo lubię! Uwielbiam jeść jajka, a omlety kocham robić w każdej wariacji. Dzisiaj omlet kokosowy smażony z truskawkami.
Jest bardzo sycący, prosty do zrobienia i to jedno z tych śniadań, które w czerwcu trzeba zjeść!
Jak z robić puszysty omlet biszkoptowy?
Nic prostszego wystarczy najpierw ubić na sztywno białka, potem dodać żółtka i odrobinę mąki. Można też omlet biszkoptowy przygotować w ten sposób aby jajka całe od razu ubijać, aż mocno zbieleją.
Mąka? Ja dodaje za 2 jajka płaską łyżkę mąki np. orkiszowej typ 700, lub właśnie mąki kokosowej, ale ta działa jak gąbka chłonie całą wilgoć więc, należy zmniejszyć jej ilość, lub dodać do masy dwie łyżki mleka. Obie opcje są smaczne i fajne.
Polecam wypróbować!
PRZEPIS NA OMLET BISZKOPTOWY
- 2 jaja
- płaska łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki mleka
- truskawki
Mleko wymieszaj z mąką kokosową.
Jajka wybij do misy i ubijaj aż będzie puszysta i bardzo jasna masa, dodawaj po troszku masy kokosowej.
Omlet smażę bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, na bardzo małym ogniu.
Wylewam masę na omlet układam cieniutko pokrojone plastry truskawek, po około 5 minutach sprawnych ruchem obracam na drugą stronę.
Omlet możesz też przykryć pokrywką aby szybciej zaparował i urósł.
Na omlet dodaję dodatkowo świeże truskawki, odrobinę miodu czy płatki migdałowe, możesz zaszaleć i dodać gałkę lodów waniliowych!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.