czerwca 15, 2020

Tarta z kremem czekoladowym, truskawkami i jagodami!





Tarta z truskawkami i czekoladowym kremem, takie ciacho zrobiłam dla męża. Obłędny krem czekoladowy, wyszedł mi rewelacyjny! Zjadłam go pół szklanki wyjadając łyżeczką! Możecie go używać do tarty, jako krem lub właśnie jako deser, przelać do szklaneczki, dodać na wierzch owoce i gotowe. Jak chcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie!
Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto!

Idealna tarta z truskawkami na lato!



PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI:


CIASTO KRUCHE:


-100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 200 g mąki pszennej typ 480 lub krupczatki
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru


Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C
Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty.
Spód studzimy.


KREM CZEKOLADOWY:


SKŁADNIKI:


- 280 g śmietanki 12% tłuszczu (taka w kartoniku jak małe mleko)
- 180 g mleka 
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g proszku budyniowego o smaku czekoladowym
- 20 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
- 1 jajko rozmiar M
- 2 łyżki cukru

+ 80 g mleka


WYKONANIE:


W rondelku umieść: 80 g mleka, cukier, śmietankę, masło, czekoladę, zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą.

W kubku wymieszaj: 100 g mleka, mąkę pszenną, kakao i budyń. Masę najlepiej mieszać łyżką, tak aby nie było grudek.

Rondelek zdejmij z ognia, wlej masę z kubeczka i od razu mieszaj szybko rózgą, powstanie taka masa przypominająca budyń. Rondelek postaw na ogniu i zagotuj, ciągle mieszając rózgą. 
Zdejmij z ognia, do masy wbij jajko i od razu mieszaj szybko rózgą. Rondelek ponownie na ogień aby masa się chwilkę zagotowała.

Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na blacie aby osiągnął temp. pokojową.

Przygotuj ponadto: 50 g masła o temp. pokojowej.
Do masy czekoladowej dodaj masło i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Masę wylej na upieczony i wystudzony spód tarty.
Na wierzch ułóż jagody, truskawki czy owoce jakie lubisz. 
Wstaw na godzinę do lodówki.


Glazur na tarcie:

Jeśli chcesz aby Twoja tarta była taka błyszcząca z wierzchu możesz zrobić tzw. glazur.

Wystarczy, że 2 płaskie łyżeczki galaretki rozpuścisz w 70-80 ml wrzątku, przestudzisz chwilę i pędzelkiem nałożysz galaretkę na owoce.
Wstawisz tartę do lodówki na 30 minut i gotowe!

Użyj galaretki np. truskawkowej.

Tartę możesz udekorować bitą śmietaną czy bezikami, ja nic takiego w domu już nie miałam, więc pozostała taka naturalna. 

Tartę przechowuj w lodówce!

Polecam pyszna i prosta!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI