marca 26, 2020

FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM






Wypieki chleba to moja miłość, wypiekam pieczywo na zakwasie od 2007 roku, to wtedy zaczęła się moja przygoda z zakwasem i z domowym chlebem. Przez te lata metodą prób i błędów nauczyłam się wypieku chleba. Od długiego czasu zbieram materiały na e-booka o chlebie, ale nie sądziłam, że kiedyś przyjdzie czas, w którym tak wielu z nas chce piec chleby. Być może dla jednych to byłby dobry moment "na zarobek", ale pomyślałam, że może właśnie teraz jest dobry moment by pasjonatów pieczenia chleba było więcej. By za darmo dzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie.  Zawsze wierzę, że dobre uczynki do nas wracają. Także pomyślałam, że podzielę się z Wami moimi przepisami na proste chlebki na zakwasie przygotowywane w blaszkach tzw. keksówkach.
Powiem Wam szczerze, że trochę się obawiam tylko jednego, że zaraz będą na innych stronach, no ale cóż trudno. 
Zachęcam Was do wypieku chleba bo to jedna z najlepszych przygód na całe życie.




Jeden z naszych ulubionych chlebów pszennych na zakwasie, chleb z figami i z daktylami. Jest obłędny w smaku, słodki, wystarczy tylko odrobina masła i nic więcej. Często wyjadam go również do kawy. 
Łatwy w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i nie wymaga zbyt wielu umiejętności.


Przepis na zakwas żytni znajdziesz w tym poście: Domowy chleb na zakwasie


PRZEPIS NA FIGOWY CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM


KROK 1 dokarm zakwas

Do czystego słoika przełóż 170 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki, dodaj 75 g mąki żytniej pytlowej typ 720 i 75 g wody letniej. Całość wymieszaj dokładnie. Słój zakręć zakrętką, zaznacz na słoju np. gumką, ilość zakwasu. Zakwas odstaw do wyrośnięcia. 
Zakwas wyrasta różnie w zależności od tego jak silny masz zakwas, jaka jest temp. itd. 
Mój zakwas w 3-4 godziny potraja swoją objętość. Wtedy go używamy do wypieku.



KROK 2 CIASTO

- 320 g aktywnego zakwasu żytniego
- 520 g wody
- 700 g mąki pszennej typ 750
- 80 g suszonych fig
- 10 dużych daktyli medioole
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka czubata soli morskiej



Po 2-3 godzinach po tym, jak dokarmiłeś zakwas z kroku 1, mieszamy mąkę z wodą.
Do dzieży robota wsyp 700 g mąki pszennej dodaj 520 wody, podepnij hak i wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach. Pozostaw masę na 10 minut i ponownie wyrabiaj ciasto przez 5 minut na małych obrotach. 
Ciasto pozostaw na 1 do 1,5 godziny, aż zakwas podwoi lub potroi swoją objętość.

Do misy z ciastem dodaj 320 g aktywnego zakwasu żytniego, dodaj 80 g suszonych fig, daktyle, sól i olej. Całość wyrabiaj przez 5 minut. Odstaw na kwadrans. 
Ciasto ponownie wyrabiaj przez 10 minut dodaj miód pod koniec wyrabiania.

Foremki na chleb dwie keksówki, wysmaruj bardzo dokładnie olejem, potem posyp płatkami owsianymi i np. otrębami. To bardzo istotne bo ciasto jest mokre, ciągnące się. 
Nie może Ci przywrzeć do blachy. Moje blaszki wyglądają tak jakbym je wyłożyła papierem, są mocno wyłożone płatkami i otrębami. 
Ciasto przelej do foremek, do 1/2 ich wysokości.
Foremki przykryj folią i odstaw aż ciasto wypełni foremkę po brzegi.
Czas wyrastania u mnie to około 5 do 7 godzin, w zależności jaka jest temperatura w domu.

Piekarnik na 10- 20 minut przed pieczeniem rozgrzej (mój się nagrzewa w 5 minut ale wiem, że są różne piekarniki) do temp. 230 °C, na dół piekarnika wstaw emaliowane naczynie i wlej do niego 400 ml wrzątku.

Keksówki z chlebem wstaw do piekarnika i piecz pierwsze 20 mint 230 °C, kolejne 35-40 minut 220­°C.

Chleby pieczemy aż będą miały pięknie zrumienioną skórkę.
Wyjmujemy ostrożnie blaszki, dookoła nożem objeżdżam chleb w blaszce, żeby sprawdzić czy na pewno nigdzie nie przywarł i wyjmuje go na kratkę.
Chleb studzimy całkowicie.

Jak wystygnie dopiero kroimy. 





3 komentarze:

  1. Karolino, piękny chlebek :). A jakie wymiary keksówek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anetka standardowe keksówki nie te dlugie

      Usuń
    2. Dziękuję :). Tak myślałam patrząc na chleb na zdjęciu, ale wolałam się upewnić. Źle dobrana keksówka psuje wypiek. Podobnie jak nieodpowiednia mąka.

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI