sierpnia 20, 2019

Zdrowe brownie z ciecierzycy





Brownie z ciecierzycy to dobra, szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnego brownie. Zazwyczaj przy tego typu przepisach każdy dopytuje czy czuć ciecierzycę czy fasolę? Nie czuć, strączki mają tutaj nadać kremowości, brownie to nic innego jak czekoladowy zakalec. Prawdziwe brownie to tona kalorii, dlatego ja wolę zdrowszą alternatywę, jednak uważam, że porównywanie tych dwóch wypieków nie ma większego sensu, bo po prostu to prawdziwe zawsze wygra. Co nie zmienia faktu, że fit ciacho jest równie dobre i jeśli lubisz fit słodycze na pewno Ci zasmakuje.
Brownie przygotowałam z ciecierzycy z puszki, z dodatkiem czarnych porzeczek, ale sprawdzą się również maliny i jagody, do wypieku użyłam też czarnego kakao, które nadało niesamowicie ciemny kolor ciastu.





PRZEPIS NA BROWNIE Z CIECIERZYCY

- puszka ciecierzycy wraz z zalewą
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1/3 łyżeczki esencji migdałowej lub waniliowej
- 3 łyżki kuleczek czekoladowych
- garść czarnej porzeczki
-  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru lub kokosowego


Ciecierzycę wraz zalewą i olejem zmiksuj na gładką masę, dodaj jaja, proszek budyniowy, esencję, proszek do pieczenia i mąkę, całość wymieszaj dokładnie i zmiksuj. 
Formę wysmaruj olejem kokosowym wylej ciasto, dodaj porzeczkę i kulki czekoladowe.
Pieczemy aż ciasto urośnie i trochę spęka od góry. U mnie 37 minut w temp. 170 stopni C.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
 Ciasto studzimy całkowicie, nie kroimy gorącego!
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI