Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu nie ma z czego zrobić surówki do obiadu.
PRZEPIS NA KONSERWOWĄ FASOLKĘ:
ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 170 ml octu
- 1 szklanka cukru (+ 2 łyżki)
- 3 -4 łyżki soli
Wodę zagotuj z octem, dodaj sól i cukier, spróbuj zalewę czy Ci smakuje. Gdyby była według Ciebie mało słodka dodaj 2 łyżki cukru- każdy z Nas lubi troszkę inną.
Do zalewy dodaj:
- 4 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżkę kurkumy
- 1/3 łyżki kuminu
- 1/3 łyżki papryki slodkiej
- 1/3 łyżeczki chilli
Fasolkę wrzuć na wodę zagotuj, gotujemy ją al dente. Układamy w słoikach, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki.
Pasteryzacja
W dużym garnku wyścielonym ściereczką bawełnianą ustaw słoiki. Wlej wody do garnka do 3/4 ich wysokości. Całość zagotuj i gotujemy 10-15 minut. Gorące wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem.
Jak ostygną wkładamy do spiżarki. Gotowe!
co też Pani wymyśliła.
OdpowiedzUsuń