maja 29, 2018

Zapiekane naleśniki z truskawkami - najlepszy przepis dla całej rodziny!



Naleśniki! Truskawki! To już brzmi przepysznie, a gdyby tak je zapiec, z odrobiną sera i brązowego cukru? A gdyby tak naleśnik smakował, jak najlepszy deser. Brzegi mocno podpieczone i chrupiące, gęsty sos truskawkowy, smakuje niczym karmel truskawkowy i z każdym kęsem ma się ochotę na więcej! Zapiekane naleśniki z chęcią bym zjadła rano, na obiad czy jako deser do kawy. Uwielbiam takie proste i przepyszne dania!






Dobrze wiecie, że jestem fanką przepisów takich, jak ja to nazywam kwadransowych, tzn. robisz je w 15 minut i tyle. Potem od razu jesz albo czekasz trochę, a za Ciebie działa piekarnik. Większość przepisów na tej stronie własnie taka jest. Bo dzisiaj każdy z Nas nie ma czasu praktycznie na nic. Ja uwielbiam gotować i uwielbiam spędzać czas w kuchni, ale jeszcze bardziej lubię delektować się jedzeniem. Oj za bardzo lubię! Hehehe


PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

przepis na ciasto na naleśniki

wersja bez laktozy - TUTAJ
naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ

około 10 -12 sztuk naleśnikow
- 500 g truskawek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 200 g sera białego (możesz też użyć serka homogenizowanego)
- syrop z agawy lub miód
- tłuszcz do wysmarowania formy np. masło lub olej kokosowy


Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym. Każdy naleśnik obsyp pokruszonym serem, odrobiną cukru i plasterkami truskawek, złóż na cztery - tworząc trójkąt ( 1/4 koła) i układaj w naczyniu jeden obok drugiego (jak na foto).
Dookoła obsyp truskawkami, posyp cukrem i polej syropem z agawy.
Całość zapiekamy w temp. 180 stopniach C na zloty kolor, u mnie 35 minut.
Podajemy na ciepło ;-)

Naleśniki oczywiście możesz podać z gałką lodów, polać śmietanką lub jogurtem, ale ja je uwielbiam tylko takie z sosem z truskawek z naczynia. Obłędnie dobre!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI