W miniony piątek tj. 24 maja w restauracji "Czerwony Wieprz" miałam przyjemność brać udział w uroczystej inauguracji "Miejsca ze smakiem", które firmuje marka Saska. Szef kuchni Marcin Budynek przygotował pyszne menu, w którym gwiazdami wieczoru były wódki i nalewki z portfolio marki Saska.
Kolacja serwowana była na zasadach sztuki foodparingu. Co to takiego? To nic innego, jak odpowiednie połączanie smaku dań z szlachetnymi trunkami Saska. Jako aperitif skosztowałam Saskiej Pigwy, która totalnie mnie zauroczyła. Idealny trunek na ciepły letni wieczór, by móc raczyć się nieśpiesznie.
Jako przekąskę na zimno, szef kuchni zaserwował wędzonego suma ze szparagami i emulsją BBQ, na otwarcie smaku zaserwowano Saską Wiśnię z nutą Rumu, a na zamknięcie dania Saska Wódka Czysta. Danie w połączeniu ze szlachetnymi alkoholami byłą przepyszne i warte polecenia.
Zakąska gorąca rozpoczęła się od Saskiej Czarny Bez ( jeden z moich ulubionych smaków) podanej do Boeuf Strogonow z polędwicy sezonowanej z borowikami i rozmarynem, danie zakończone Saska Kawa z Nutą Brandy, która podbiła serca Pań.
Za oprawę dania głównego odpowiedzialne były Saska Dzika Róża i Saska Pomarańcza z nutą Bourbona. Deser, na który warto było czekać - obłędny mus czekoladowy z sorbetem wiśniowym i syropem goździkowym zaserwowano w oprawie Saska Śliwka Węgierka i Saska Orzech Laskowy z Nutą Karmelu.
Akcję uroczyście zainaugurował Marek Sypek, Dyrektor Zarządzający Stock Polska. O szczegółach akcji Miejsca ze smakiem opowiadał Bartosz Paśko -On Trade Activity Manager i Mateusz Banach -Brand Manager marki Saska. Akcja będzie trwała cały rok i obejmuje całą Polskę, na mapie akcji znajdują się hotele, restauracje, kluby czy bary plenerowe. Każde miejsce otrzymało certyfikat akcji!
Patrząc na same talerze już robię się głodna!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń