Proste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone.
PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM
składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka rozmiar L lub 5 jaj rozmiar M
- 220 ml oleju rzepakowego
- 180 ml mleka krowiego lub roślinnego
- kieliszek rumu lub opakowanie cukru rumowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- rabarbar i czerwona porzeczka
W misce wymieszaj mąki, sodę, proszek.
Do wysokiego naczynia wlej olej, dodaj żółtka, cukier i rum, całość zmiksuj blenderem.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Do miski z suchymi składnikami, dodaj zmiksowaną masę z olejem i mleko. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ubite na sztywno białka i wprowadź delikatnie do masy.
Wylej do formy, ułóż na wierzch owoce, nie przesadzaj z ich ilością, ciasto musi mieć jak urosnąć!
Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Temp. 170 -180 stopni C.
Grzanie dół pierwsze 45 minut, potem + termoobieg.
Pieczemy do suchego patyczka na złoty kolor.
Posiadam piekarnik elektryczny
Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.