PIZZA, kto jej nie lubi?
Dobra pizza to przede wszystkim ciasto. Przepis na ciasto do pizzy, jest podstawą dobrego wypieku. To co dodamy na wierzch to już tylko ogranicza Nas wyobraźnia. Ja ostatnio polubiłam pizzę bez sosu pomidorowego dzięki czemu jest dużo delikatniejsza i szlachetniejsza. Możemy też bardziej poczuć smak składników na pizzy. Dzisiaj zdradzę Wam aż cztery przepisy na pizzę!
To co pieczemy?
przepis na ciasto na pizzę znajdziesz TUTAJ - to przepis szefa kuchni, według mnie najlepszy.
PIZZA NR 1
PIZZA z mozzarellą i anchois
- 1/2 kulki mozzarelli
- kilka marynowanych cebulek
- pomidorki cherry
- papryczka
- 5-6 filetów anchois
składniki układamy na cieście do pizzy pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku temp. 240 stopni C
PIZZA NR 2 Z MŁODYM SZPINAKIEM I SERAMI
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 garście młodego szpinaku
-1/2 ząbka czosnku
- kilka kostek fety
- garść startego dobrego żółtego sera (bez konserwantów!)
Na ciasto układamy postrzępioną mozzarellę, szpinak, posiekany czosnek, ser żółty i fetę.
pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku temp. 240 stopni C
PIZZA NR 3 Z ŻÓŁTYM SEREM I SZPARAMI:
- kilka plastrów żółtego sera
- 1/3 kulki mozzarelli
- posiekane czerwone suszone pomidory
- pomidorki cherry
- szparagi
- ajvar
Na ciasto wykładamy odrobinę ajvaru, ser żółty, pomidorki, szparagi, pieczemy od 12 do 18 minut w temp. 230 -240 stopni C.
PIZZA NR 4 Z MOZZARELLĄ I SZPARAGAMI
(delikatniejsza od tej powyżej)
- 1/2 kulki mozzarelli
- pomidorki cherry
- szparagi zielone (zblanszowane)
- suszone pomidory w oleju
składniki układamy na cieście do pizzy pieczemy od 12 do 18 minut w piekarniku
temp. 240 stopni C
Smacznego!
Jaaaa chciałabym umieć robić dobre ciasto do pizzy! Słabo mi to wychodzi ;(. Super ciasto mają na pizzy w Oliwie i Papryce w Warszawie, chyba najlepsze jakie jadłam w życiu, muszę się od nich uczyć!
OdpowiedzUsuńwww.szybkapizza.pl – według mnie najlepsza pizza w okolicy. Polecam!
OdpowiedzUsuń