kwietnia 09, 2018

ZDROWE kotlety mielone z dodatkiem kaszy, w panierce z siemienia lnianego.




Kotlet mielony, postanowiłam go trochę odczarować i przygotować w zdrowszej i pysznej wersji. Aby kotlet mielony był mięciutki i soczysty ważny jest odpowiedni surowiec do jego przygotowania. Należy wybrać dobrej jakości mięso u mnie wołowina i wieprzowina. Należy też je odpowiednio wyrobić i dodać do niego składniki, które spowodują, że będzie on soczysty i wilgotny.

Staropolskim zwyczajem był dodatek kasz do wszelakiego rodzaju pasztetów, klopsów i kotletów przygotowywanych z siekanego czy mielonego mięsa. Dodatek ugotowanej kaszy sprawia, że mięso zachowuje odpowiednią wilgotność, jest miękkie i bardzo smaczne. Dzisiaj zazwyczaj dodajemy bułkę tartą lub namoczoną bułkę w bulionie. Ale kotlety z dodatkiem kaszy są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze. Panierka to też zazwyczaj buła! Nie dość, że to zmielona bułka to po prostu biała mąka to jeszcze chłonie tłuszcz, w związku z czym kotlety pochłaniają dużą ilość oleju.
Warto sięgnąć np. po siemię lniane, które świetnie sprawdza się w roli panierki, zarówno w wersji zmielonej, jak i całych ziarenek.






SKŁADNIKI:


- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej lub kuskus
- 2 jajka
- łyżka przyprawy do szaszłyków
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- sól, piperz
- 3 (lub więcej) łyżki wody

panierka: siemię lniane

W/w składniki umieść w misce i zacznij wyrabiać masę. Dobry mielony to taki, który jest dość długo wyrabiany. Ja wyrabiam masę z mięsem zawsze minimum kwadrans.

Mięso porcjujemy, formujemy kotlety panierujemy w siemieniu lnianym i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej ze stron.

Podajemy np. z sosem tzatziki i ogórkiem zielonym.

Pyszne! Koniecznie wypróbuj!




2 komentarze:

  1. Kotlety prezentują się świetnie. Panierka z siemieniem bardzo mnie zaciekawiła.
    Miłego dnia
    Ela
    www.themomentsbyela.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, kotlety mielone bądź pulpety, robię co tydzień, wszyscy w domu uwielbiają. Z kartkówki albo z indyka. Ale zeby dodać kasze i panierowac w siemieniu lnianym? W życiu bym na to nie wpadła! Zrobię napewno! Dzięki za przepis😘😘😘😘

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI