kwietnia 06, 2018

Grzyby z komosą ryżową, szybki obiad na piątek!




Szybki i pyszny obiad to danie, na które każdy z Nas często szuka nowego pomysłu. My w ubiegłym roku nazbieraliśmy dużo grzybów w lesie, był to niewątpliwie udany rok dla grzybiarzy. Dlatego też często pojawiają się tutaj właśnie przepisy z grzybami. Taki obiad przygotowuje się w kilkanaście minut, jest pyszny i dość niskokaloryczny. Polecam!



PRZEPIS NA OBIAD Z GRZYBAMI:

-  2 garście grzybów mrożonych
- 1,5 szklanki ugotowanej kolorowej komosy ryżowej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- odrobina soli, pieprzu
- 2 małe szalotki
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- dwie szczypty suszonego majeranku
- dwie szczypty mielonej kolendry
- świeża bazylia

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i grzyby. Duś około 5 - 10 minut.
Dodaj komosę i przyprawy podlej bulionem i gotuj przez 5 -10 minut.
Całość oprósz listkami bazylii.

Gotowe!

PS. Jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać 4 łyżki śmietanki i 2-3 łyżki startego parmezanu.
Jeśli danie nie miałby być postne dodaj np. plaster pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej..



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI