Ciasto na pizzę to zdecydowanie najczęściej wyszukiwany przepis w internecie. Wielokrotnie mnie pytacie, oglądając moje pizze na Instagramie, jak robię ciasto, jaki mam przepis. Już kilka na blogu jest, ale dzisiaj zdradzam Wam świetny przepis na ciasto na pizzę od prawdziwego szefa kuchni, właściciela jednej z najbardziej znanych piekarni w Sydney - Bourke Street Bakery, której właściciele- dwóch przyjaciół- otwierając ją, spełniło swoje marzenie i podbiło serca mieszkańców miasta. Renoma i sława miejsca rozniosła się tak szybko, że właściciele wydali książkę ze swoimi tajemnymi przepisami. I dzisiejszy przepis na ciasto do pizzy pochodzi z tej książki. Jest świetny! Myślę, że stanie się Waszym ulubionym!
Przepis na pizzę z kawałkami mozzarelli w brzegach ciasta chodził już za mną bardzo długo i nadszedł ten moment aby go zrobić!
PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY WEDŁUG PAUL ALLAM & DAVID MCGUINNESS
SKŁADNIKI:
- 600 g silnej mąki pszennej (np. typ 480 lub mąka durum)
- 15 g soli
- 20 ml oliwy z oliwek
- 15 ml mleka
- 410 ml wody
- 10 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych (polecam świeże! )
Mąkę wymieszaj z solą, przesyp do miski.
Świeże drożdże wymieszaj z połową wody i wlej do miski, wymieszaj je z częścią mąki na gęstą papkę. Poczekaj 20 minut aż rozczyn podwoi swoją objętość. Dodaj pozostałe składniki i całość wyrób na elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
po tym czasie uformuj dwie duże okrągłe pizze.
Jeśli używasz drożdży instant to po prostu wszystkie składniki mieszasz ze sobą w misce na elastyczne ciasto i odstawiasz na 20- 30 minut do wyrośnięcia.
RESZTA TO JUŻ MÓJ POMYSŁ ;-)
Składniki na wierzch na 1 pizzę
- 1 kulka mozzarelli 125 g
- 2 garście startego wędzonego ementalera
- 4 pokrojone w plasterki pieczarki, wcześniej podsmażone na maśle
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- pomidorki koktajlowe
Większą połowę mozzarelli pokrojonej na kostkę, zakładamy w brzeg ciasta, jak na zdjęciu.
Resztę składników umieszczamy na cieście.
Pizzę pieczemy przez 20 do 25 minut w mocno nagrzanym piekarniku, na kamieniu do pizzy.
Temperatura piekarnika 230 stopni C.
Grzanie dół i góra, pizzę pieczemy na środkowej półce.
Smacznego!
Daj znać, jak ci smakowała! ;-)))
Pycha! ;-)
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńStawiam swoje pierwsze kroki w gotowaniu więc będę musiała wypróbować ten przepis
wypróbowalam ściśle wg przepisu mimo to ciasto wyszło dość grube :/przy wyrabianiu musiałam dosypywac mąki bo było zbyt klejące, gdzie robię błąd?
OdpowiedzUsuńCzy mozna ciasto do pizzy przygotować wczesniej niz będę piekła? Powiedzmy rano a wieczorem upiec?
OdpowiedzUsuń