Najlepsza domowa granola, z dużą ilością bakalii, orzechów, migdałów, z płatkami owsianymi, nasionami chia, ziarnami słonecznika i liofilizowaną żurawiną. Nic nie pobije granoli, którą robię sama w domu. Jeśli do tej pory nie robiłaś granoli to koniecznie zrób, nigdy już nie kupisz sklepowej.
PRZEPIS NA GRANOLĘ:
- 2 szklanki płatków owsianch
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca i migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- około 20 daktyli posiekanych
- 2 -3 łyżki ziaren dyni
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy lub miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki rodzynek
W/w składniki wymieszaj w misce dodaj podgrzany w rondelku olej koksowy i syrop klonowy, całość wymieszaj dokładnie, wyłóż na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni.
Co 5 minut przemieszaj zawartość na blaszce.
Granola ma być lekko złota, nie może się przypalić!
Do wystudzonej granoli dodaj poniższe składniki, całość wymieszaj i umieść w puszce czy słoju.
- około 10 moreli suszonych bez siarki, posiekanych
- 1/2 szklanki liofilizowanej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych wisni
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Smacznego!
O, ale fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuń