Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam świetny przepis na sernik. I to jaki!
Sernik piernikowy, wymiata na maxa, ciasto które musicie zrobić bo jest pyszne!
;-)))
Autorski przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:
- 200 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka prosto z lodówki
- 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki czubate kakao
- 120 g cukru brązowego
Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut.
MASA SEROWA
- 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus
- 2 białka
- 1 jajo
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 120 g margaryny
- 120 g cukru pudru
JAK ZROBIĆ SERNIK?
Białka ubij robotem na sztywno.
Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem na gładką masę.
Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek.
Masę podziel na 2 części.
Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie.
A drugą pozostaw w wersji "białej".
Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki.
Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao.
Wylej masę serową białą.
Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową.
Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C.
Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg.
Łączny czas pieczenia 65 minut.
Sernik całkowicie studzimy, nie wolno kroić ciepłego bo będzie się rozpadał, jak każdy sernik.
Ciasto jest przepyszne! Jedyne w swoim rodzaju.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń