września 05, 2017

Żeberka "Lepkie palce"




Dzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste!

PRZEPIS NA ŻEBERKA


SKŁADNIKI:

- 4 duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do steków
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej olejem i marynuj w lodówce przez 24 godziny.
Żeberka smaż na złoty kolor na patelni, z każdej ze stron, dodaj syrop klonowy i miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut.
Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś. 
Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 1/5 szklanki wody. Dodaj do sosu i wymieszaj.
Dodaj żeberka z talerza i całość zagotuj.
Żeberka są gotowe!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI