września 26, 2017

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI





UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI


Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki i czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie.
Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje!
Polecam do kawki!


SKŁADNIKI:


- 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!)
- 4 jajka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 2 łyżki kuleczek czekoladowych 
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieraj robotem na wysokich obrotach dodawaj na przemian cukier puder i żółtko, ciągle ucierając. Dodaj masło orzechowe, powidła śliwkowe i banana, masę zmiksuj blenderem.
Dodaj mąkę z proszkiem i sodą. Całość wymieszaj.
Jabłka, gruszkę pokrój w kosteczkę, i wymieszaj w misce z cynamonem.
Do miski z masą dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie, dodaj jabłka i wymieszaj. Masa jest dość gęsta.
Ciasto wylej do formy, duża tortownica. Na wierzch posyp kuleczki czekoladowe.
Pieczemy godzinę do suchego patyczka.
Temp. 170 - 180 stopni C.
Grzanie: dół.
(mój piekarnik piecze dobrze i ja piekę ciasto zawsze w temp. 170 stopni C)

Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI