DOMOWE KREMOWE LODY O SMAKU ORZECHÓW LASKOWYCH!
Pyszne, kremowe i obłędnie orzechowe lody domowe. To lato upływa mi przy robieniu najlepszych mrożonych przysmaków w kuchni. Na blogu mogliście już poznać kilka moich pomysłów na lody.
Najbardziej lubię chyba to, ze kiedy sami robimy lody w domu, możemy użyć naszych ulubionych składników, i tak było tym razem. Lody o smaku orzechów laskowych chodziły za mną długo, kiedy tylko kupiłam ulubione masła z prażonych orzechów lasowych, od razu popędziłam do kuchni!
Zróbcie w domu koniecznie!
PRZEPIS NA DOMOWE LODY BEZ MASZYNY
SKŁADNIKI:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 słoiczek masła z prażonych orzechów laskowych Primavika
- 180 g serka waniliowego (bez skrobi w składzie)
- 1 łyżka syropu karmelowgo
- 1 łyżka syropu o smaku czekoladowym
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubij mikserem, do momentu kiedy trzepaczka będzie pozostawiała ślad. Nie można ubić śmietany na sztywno, bo wtedy lody nie będą o pożądanej konsystencji. Dodaj cukier puder.
W misie blendera umieść serek i masło, zmiksuj na gładką masę.
Do naczynia przelej masę z miksera i dodaj ubitą śmietanę, połącz masy delikatnie.
Dodaj sosy i delikatnie wmieszaj, tak aby powstały piękne kolorowe smugi.
Lody mrozimy 4 godziny, po tym czasie są gotowe do zjedzenia.
Jeśli nie zjecie ich w domu na raz w całości, lody po dłuższym mrożeniu stwardnieją. Wtedy wyciągnij je 15 minut przed planowym spożyciem, aby znów miały kremową konsystencję.
Są przepyszne!
Polecam Wam!
Wpis powstał we współpracy z marką Primavika
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń