sierpnia 21, 2017

Dalekowschodnia sałatka z kuskusem i granatem!




Sałatka z kuskusem!



Ostatnio moje wszystkie sałatki, prowadzą mnie do kuchni arabskiej, tam poszukuję inspiracji i sporej dawki nowych smaków i zapachów. I są to pyszne podróże! Nietuzinkowe połączenia! Sałatka idealna do pudełeczka do pracy, uczelni czy jako posiłek na kolację. Lubię ją za bardzo aromatyczne połączenie smaków, ale również za to, że ma w sobie wszystko to co lubię, jest lekko słodka, sycąca i robi się w kilka chwil.



 SKŁADNIKI:


- 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
- 3 łyżeczki małych okrągłych papryczek 
- wypustki z 1/2 granata
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1/2 cyrtryny
- oliwa z oliwek (sporo aby sałatka była dobrze nawilżona)
- 2 łyżki suszonej wisni
- 8 sztuk suszonych moreli (bez siarki!)
- posiekana mięta
- 1/2 szklanki cieciorki gotowanej na parze
- sól, pieprz
- przyprawa sumak (dostępna w sklepach z kuchniami świata itp.)

W/w mieszamy ze sobą i odstawiamy na 20 minut aby aromaty się uzupełniły.
Gotowe!


2 komentarze:

  1. przyprawa sumak jest ostra ? skad szklaneczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, raczej taka cytrusowa w smaku, jest w kolorze ciemnego burgundu, znajdziesz ją na każdym stoisku z przyprawami arabskimi, szklaneczka z TK Maxx

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI