czerwca 14, 2017

Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą










Wczoraj miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Fit&Easy, szefem kuchni i autorem wszystkich dań, które przygotowaliśmy był Sebastian Olma. Bardzo lubię kuchnię Sebastiana, jest smacznie, zdrowo i aromatycznie na talerzu. Produkty Fit&Easy są mi dobrze znane, bo to właśnie po nie najczęściej sięgam w sklepie. Jako zagorzały fan sałaty, czułam się jak w raju na polu z sałatami.
Sprawdźcie sami!







Po zobaczeniu na własne oczy olbrzymich pól sałat, udaliśmy się z powrotem do zakładu, gdzie mogliśmy zobaczyć poszczególne etapy produkcji. Niestety zdjęć ze względów sanitarnych nie można robić, więc 
pokaże Wam tylko jedno tuż przed wejściem na halę. Każdy musiał założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną. 
Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh
;-)))



Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania:

1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z
jarmużu i rabarbarem




 
2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem
fraiche z czarnuszką jako side mix Party z dressingiem z botwiny









 

3. Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką


Składniki na 4 porcje:

Tylnie skoki z królika x 3 szt.

Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek

Cebula biała x 1 szt.

Seler naciowy x 50 g

Czosnek x 2 ząbki

Olej do smażenia

Sól, pieprz czarny

Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g

Masło x 50 g

Roszponka Fit & Easy do dekoracji

Sposób wykonania :

Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj z przyprawami na małym ogniu około 30 minut.

Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę białą, seler

naciowy, czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojone

mięso, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 15

minut. Na koniec dodaj zimne masło, dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcję makaronu

gotuj w posolonej wodzie około 4 minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu

ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki.


4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i
jako side mix Active z winegretem orzechowym


Składniki na 4 porcje:

Halibut filet x 350 g

Kalafior x 1 szt.

Rukola Fit & Easy x 0,5 opakowania

Komosa ryżowa x 150 g

Olej roślinny

Sól, pieprz czarny, cukier

Masło x 50 g

Natka pietruszki x 25 g

Oliwa z oliwek 100 ml

Koperek

Musztarda dijon x 5 g

Miód wielokwiatowy płynny x 20 ml

Orzechy włoskie x 25 g

Orzechy laskowe x 25 g

Sposób wykonania :

Kalafiora pokrój na duże różyczki, smaż na oleju z jednej strony aż będzie złoto brązowe.

Komosę ryżową wstaw do gotowania w posolonej wodzie na około 15 minut, zdejmij z ognia,

dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą

tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony

skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim

talerzu ułóż sos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość

udekoruj ładnymi listkami rukoli.

Dressing do mix Active :

Oliwę z oliwek wymieszaj z koperkiem, musztardą Dijon i miodem tak aby powstała jednolita

konsystencja. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i dopraw do

smaku solą i pieprzem.

Autor

Sebastian Olma, Szef Kuchni




5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem



Składniki na 4 porcje :

Olej roślinny x 2 l

Cebula szalotka x 20 g

Czosnek x 1 ząbek

Ryż arborio x 200 g

Białe wino x 100 ml

Wywar warzywny x 0,5 l

Masło

Ser emiligrane

Szpinak Fit & Easy x 80 g

Jarmuż Fit & Easy x 80 g

Sól, pieprz czarny

Marynowane kurki x 40 g

Sposób wykonania :

W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj,

podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny

w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym

rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej 160 st. zacznij smażyć listki jarmużu, gdy

podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się

nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane

kurki i całość przykryj listkami jarmużu.


6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy


Składniki na 4 porcje :

Śmietana 36 % x 0,4 l

Żelatyna x 10 g

Biała czekolada x 80 g

Laska wanilii x 1 szt.

Green koktajl Fit & Easy x 1 opakowanie

Sok z cytryny

Syrop cukrowy

Agar 5 g

Sposób wykonania :

Śmietanę zagotuj z namoczoną wcześniej żelatyną, białą czekoladą i laską wanilii. Gdy

żelatyna się dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw

do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać

proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki

aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy.

Gotową płynną galaretkę przelej na zastygniętą panna cottę.


  

 Było inspirująco i smacznie!

Miłego dnia!





1 komentarz:

  1. Świetne warsztaty! Byłam kiedyś na podobnych i bardzo zadowolona!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI