maja 12, 2017

ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI


Zupa botwinkowa!


Zupa, która musi pojawić się w mojej kuchni każdej wiosny. Uwielbiam tą buraczkową zupę. Ma bardzo charakterystyczny i delikatny smak. Jest dla mnie zawsze symbolem, że wiosna zawitała już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko! 

SKŁADNIKI:


- 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków  (albo dwa małe)
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1/2 część pora (zielonego)
- 2 -3 buraczki
- botwinka 
- 150 ml śmietanki
- 1 pietruszka
- 3 litry wody
- sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
- 3 kostki bulionwe
- kawałek selera

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj kostki bulionowe, pora, selera pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min.
Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut.
Dopraw solą i pieprzem. Zagęść zupę śmietaną.
Gotowe!

Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI