kwietnia 24, 2017

Ciasto chałwowe z kajmakiem!


WARSTWOWE CIASTO Z CHAŁWĄ I KAJMAKIEM!

PRZEPISY NA CIASTA!




Rzadko robię ciasto z kremem, lub takie, które wymagają więcej niż 15 czy 20 minut mojej uwagi. Większość przepisów na moim blogu, to bardzo smaczne ciacha, które robi się bardzo szybko. Bo ja właśnie tak lubię spędzać czas w kuchni, szybko, prosto i smacznie. To ciasto też zrobicie dość szybko. Efekt jest spektakularny. Chodziło za mną ciasto o smaku chałwy, i tak o to powstał pomysł na to ciasto, z dużą ilością chałwy. Ciasto gościło na naszym stole podczas Świąt.
Polecam Wam serdecznie!


PRZEPIS NA CIASTO WARSTWOWE Z CHAŁWĄ

CIASTO:

- 250 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 białko
- 150 g cukru
- 120 g chałwy o smaku waniliowym
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody (płaska)
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki śmietany
- 350 g zwykłej mąki pszennej 

W wysokim naczyniu umieść 4 żółtka, cukier, olej i chałwę, wszystko zmiksuj blenderem. Ważne aby masę miksować co najmniej 5 do 8 minut, starając się ją napowietrzyć troszkę. Dodajemy śmietanę i dalej miksujemy. Może Wam się oddzielić olej, jeśli tak się stanie to nic nie szkodzi. Wszystko jest ok. ;-)
Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy proszek i sodę.
Białka z solą ubijamy na sztywno.
Do miski z mąką dodajemy, masę z olejem, mieszamy dokładanie, wprowadzamy pianę z białek, dość delikatnie.
Całość przelewamy do formy o wielkości około 22cm na 22cm. (ewentualnie średnia ale wysoka tortownica)
Pieczemy w temp 170 stopni C.
pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem.
Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy.

MASY:

- 1 puszka kajmaku
- 1 budyń czekoladowy na 500ml
- 300 ml mleka
- 2-3 łyżki masła
- łyżeczka mąki pszennej
- 150 ml śmietany 36%
- 100 g chałwy
- 2 łyżki żelatyny w proszku

 Na pierwszą warstwę ciasta, od spodu, wykładamy kajmak. Przykrywamy warstwą ciasta. 

Przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Masę wlej do garnuszka i szybko mieszaj rózgą. Dodaj masło i dalej mieszaj rózgą. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Ciasto musi teraz ostygnąć (dodaliśmy gorący budyń).
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (około 60 ml)  Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy ciurkiem płyn z żelatyną i ciągle ubijamy. Doa masy dodajemy trzy łyżki posiekanej chałwy.
Masą śmietanową wykładamy wierzch ciasta.
Posypujemy posiekaną chałwą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Gotowe!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI