kwietnia 25, 2017

PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE!





DOMOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! 

Domowe przepisy i domowe smaki są najlepsze! Z prostej przyczyny, jedzenie robimy takie jakie lubimy! Takie, którego często na mieście nie da się spotkać. Ta pizza to właśnie moja ukochana potrawa o tej porze roku. Uwielbiam szparagi, co już mogliście dostrzec na moim Instagramie ;-). Królują u mnie już od 2 tygodni i jem je prawie codziennie. Mam wrażenie, że to warzywo, jest w stanie podbić kubki smakowe każdego. Na Insta stories pokazywałam Wam również cały długi filmik o tym jak obchodzić się z tymi warzywami i jak je przygotowywać. Koniecznie zróbcie tą pizzę, pracy niewiele a smak pyszota!




PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZĘ:

- 300 g mąki włoskiej typ 00
- 3/4 opakowania drożdży instant
- 1/3 łyżeczki soli
- 140 -160g letniej wody 
- oliwa z oliwek do wysmarowania blaszki

Drożdże wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodaj troszkę wody. Mąka włoska jest bardzo delikatna.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.


PRZYGOTUJ SKŁADNIKI:

- 5-6 szparagów
- 1 kulka mozzarelli
- 10 oliwek czarnych
- 2 kiście pomidorków cherry
- chili





Szparagi złam w dłoniach, zdrewniałe końcówki wyrzuć. Szparagi obierz ze skórki.
Pokrój na cienkie podłóżne plastry.
Oliwki kroimy na plasterki.
Chili na cienkie drobne plasterki.
Mozzarellę porwij na małe kawałki.

Ciasto na pizzę uformuj na blaszce w okrąg. Blaszkę wysmaruj oliwą, połóż blat ciasta.
Ułóż składniki.





Ciasto wstaw do pieca.
Na środku piekarnika.
Grzanie: dół
Temperatura: 200 stopni C, czas 25 do 30 minut.
Zwróć uwagę jak piecze się ciasto, brzegi ciasta powinny charakterystycznie się podnieść i wytworzyć takie pęcherze.








Pizzę kroimy wedle uznania ;-)





  

Pizzę możecie podać z sosem pomidorowym, bądź z sosem czosnkowy.
My zrobiliśmy expresowy sos pomidorowy.

SKŁADNIKI  NA SOS POMIDOROWY EXPRESS


- 1/2 puszki pomidorów włoskich
- 3 łyżki bardzo dobrego jakości ketchupu 
- 1/4 papryczki chili (lubimy pikantne ;-) )
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwy (możesz też użyć oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach)
-  czosnek suszony do smaku

Całość rozgnieć widelcem, gotowe!


Życzę Wam smacznego!

Przepyszne jedzenie!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI