marca 01, 2017

Potrójnie pomarańczowe zapiekane naleśniki!






Potrójnie pomarańczowe śniadanie z Hortex!

Potrójna moc i energia! Kolor, który pobudza do działania, smak, który gwarantuje pyszną ucztę, aromat pomarańczy, kardamonu i cynamonu, rozbudzi wszystkie zmysły! Przepyszne, można rzecz, potrójnie pomarańczowe zapiekane naleśniki z orange curdem! Sok pomarańczowy znalazł w tym daniu aż potrójne zastosowanie, jako składnik samych naleśników, baza do kremu orange curd i jako napój do posiłku. Te naleśniki, co tu dużo pisać, są strzałem w dziesiątkę. Same w sobie są już przepyszne i mogą pełnić funkcję pysznego śniadania bądź lunchu, ale dodatkowo zrobiłam do nich obłędnie kremowy i aromatyczny pomarańczowy krem z plastrami pomarańczy. Wszystko zapiekłam w żeliwnym woku, dzięki czemu naleśniki, wchłonęły cały krem, pięknie się zapiekły i przyrumieniły. Ten posiłek to obowiązkowy "must to do" w waszej kuchni! Koniecznie zapiszcie ten przepis. Smak jest rewelacyjny, wraz moim Lubym, mianowaliśmy te naleśniki najlepszymi jaki do tej pory jedliśmy, a jedliśmy nie raz znakomite!

Polecamy!






Naleśniki na bazie soku pomarańczowego Hortex


Naleśniki nie tylko posiadają przepiękny kolor, dzięki użyciu soku pomarańczowego, ale dodatkowo mają obłędny smak i aromat. Zapach przy smażeniu naleśników urzeka mocno, ślinianki same zaczynają pracować. Koniecznie wypróbujcie to połączenie

składniki:

- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2,5 szklanki soku Pomarańcza 100% Hortex
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki masła klarowanego

W/w składniki umieść w wysokiej misce, wszystkie składniki, dobrze rozprowadź, odstaw na 10 do 20 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem pomarańczy do sosu.
Będziesz ich potrzebować 2-3 sztuki. Dokładnie je wyszoruj, sparz wrzącą wodą, odetnij końcówki, pokrój na grube plastry. Odłóż na talerzyk.
Naleśniki smażymy na gorącej patelni.
Ważne abyś smażył jak najcieńsze naleśniki.
Ułóż je na talerzu.




ORANGE CURD NA BAZIE SOKU HORTEX - POMARAŃCZA 100%

- 1 szklanka soku Pomarańcza 100% Hortex
- 120 ml klarowanego masła możesz też użyć oleju kokosowego
- 8 łyżek cukru pudru
- 5 ziaren kardamonu
- 2-3 laski cynamonu
- 2  sparzone wrzątkiem, pokrojone w plastry pomarańcze
- 2 łyżki śmietany 24%

W żeliwnym rozgrzanym woku rozprowadź masło, przyprawy, cukier i pomarańcze, całość gotuj przez 10 minut, dodaj sok pomarańczowy i gotuj sos aby się zredukował. Dwukrotnie się zagęści. 
W mały dzbanuszek odlej troszkę orange curd, będzie służył jako dodatkowy sos do polewania naleśników.
Wyjmij na talerzyk plastry pomarańczy, do woka dołóż zrolowane naleśniki, każdy zamocz obficie w sosie. Naleśniki, ułóż wokoło obręczy woka, na wierzchu poukładaj plastry pomarańczy.
Wstaw do pieca na 20 minut temp 200 stopni C.
Grzanie dół + termoobieg.



Naleśniku po upieczeniu wyglądają obłędnie! 
A jeszcze lepiej smakują!
Podawaj je z szklanką soku pomarańczowego. Dodatkowo możesz oprószyć cukrem pudrem i polać orange curdem z dzbanuszka!






 





Życzę Wam pysznego i tak kolorowego posiłku jak ten!

Danie jest pyszne!

Polecam Wam!

Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki z całych sił ;-))



Mój dzień z Hortex



Życzę Wam pięknego dnia!



6 komentarzy:

  1. O jejku ! Po takim śniadaniu humor i energia na cały dzień zagwarantowana :)
    Życzę powodzenia w konkursie ! Gdybym to ja wybierała ty być wygrała !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-))))))))))) Bardzo, bardzo dziękuję ;-)))
      Naleśniki wyszły super! bardzo polecam ten przepis ;-) Buziaki i ściskam!

      Usuń
  2. U mnie też dziś wpadły naleśniki :) chętniej jadłabym je częściej, ale niestety nie lubię ich smażyć :(

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI