Naleśniki domowe z owocami!
Uwielbiam poranki, takie jak ten!
Śniadanie idealne dla dzieci i całej rodziny!
Brakowało mi tego słońca! brakowało mi tej energii! Wreszcie! Czuć wiosnę w powietrzu, za oknem mam błękitne niebo, a termometr pokazuje ponad 11 stopni C. I jak tu się nie cieszyć?Nawet poniedziałek nie jest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne!
JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI?
SKŁADNIKI:
- 2 małe filiżanki mąki tortowej
- 1 filiżanka mleka 1,5%
- 1 filiżanka maślanki
- 2 jajka rozmiar L
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka klarowanego masła
W/w składniki wymieszaj za pomocą rózgi w misce. Odstaw ciasto na 30 minut do godziny.
Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Podaj z ulubionymi składnikami.
Życzę smacznego i cudownego dnia!
Zapraszam Was też na mój Insta ;-)
Buźka!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń