INDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! SZYBKI OBIAD
Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry do, którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować. I, jak ja się cieszę, że we mnie ta ciekawość ciągła za nowym smakiem. Sos jest po prostu obłędnie pyszny! Rewelacyjny, bardzo delikatny w smaku a zarazem aromatyczny i charakterny. Polecam Wam, dla mnie to strzał w dziesiątkę!
SKŁADNIKI:
- 2 udźce z indyka
- 2 - 4 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka fasol białej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 7 łyżek przecieru z mango (do kupienia w markecie, jeśli nie masz zmiksuj bardzo dojrzałe mango i dodaj łyżeczkę miodu)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- ostra papryczka do smaku
- sól
- max szklanka wody
- łyżka tajskiej pasty kokosowej
Indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni przez 10 minut, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Dodajemy przecier z mango, fasolkę i wodę. Zagotowujemy sos przez 10-15 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy sos. W tym momencie dopiero doprawiamy solą do smaku. Gotowe!
Sos podałam z ugotowaną kaszą jaglaną i świeża szałwią, sprawdzi się też kolendra.
Smacznego i pięknego weekendu ;-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.