SURÓWKI DO OBIADU
Po krótkiej nieobecności wracam do blogowania i pysznych propozycji dla Was. Dzisiaj chciałam Wam zdradzić trzy przepisy na pyszne surówki do obiadu. Są to proste propozycje, bardzo smaczne pasujące do wielu mięs czy ryb. Surówki do obiadu powinny charakteryzować się sporą ilością świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy do diety. Dzisiaj trzy surówki, każda bazująca na innym składniku: selerze, jarmużu i marchwi. Surówki te są idealne dla dzieciaków, co miałam możliwość przetestowania na rodzinnych pociechach ;-)))
Zapraszam Was gorąco po receptury.
SURÓWKA Z TARTEGO SELERA
Najprostsza surówka do obiadu, a taka dobra ;-)))
składniki:
- 1 spory seler
- 2 duże kwaskowate jabłka
- 2-4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Seler i jabłka umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj go na małych oczkach. Jabłka ścieramy na dużych oczkach. Składniki łączymy i doprawiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Gotowe!
SURÓWKA Z MARCHWI I JARMUŻU
Surówka, która zasmakowała bardzo ostatnio moim gościom, a dzieciaki polubiły ją w pierwszej kolejności. Ma bardzo łagodny smak i pasuje do mięs i ziemniaczków. Standardowych obiadów rodzinnych.
SKŁADNIKI:
- 2 małe marchewki
- 2 garście jarmużu
- 1/2 część zielonego pora
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1 jabłko
- pieprz cytrynowy
- sól
- majonez lub jogurt grecki
Jabłko, marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do sita i sparzamy wrzątkiem, po czym polewamy zimną wodą z kranu. Odcedzamy i przekładamy do miski. Łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy.
Gotowe!
SURÓWKA Z JARMUŻEM I KIEŁKAMI RZODKIEWKI.
Surówka idealna do chudych mięs takich jak indyk czy kurczak. Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla.
SKŁADNIKI:
- 4 garście umytego jarmużu
- paczka kiełków rzodkiewki
- 1/4 sera feta
- 1 pomidor
- 1 średni ogórek zielony
- garść mieszanki sałat
- 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni
- dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód
Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce.
Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki.
Gotowe!
Życzę Smacznego!
Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk_w_kuchni_blog ;-))))
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję❤
OdpowiedzUsuń