listopada 30, 2016

CARPACCIO Z ŁOSOSIA NA ŚWIEŻYCH LIŚCIACH SZPINAKU.




Przepis na carpaccio z łososia


Są dania i przepisy, do których wracamy bardzo często. Są to smaki, które bardzo lubimy, dania, które zazwyczaj przygotowuje się bardzo szybko, są aromatyczne, mają w sobie coś chrupiącego i często wiążą się z miłym dla nas wydarzeniem. Dzisiaj właśnie chciałabym podzielić się z Wami, takim przepysznym przepisem na carpaccio z łososia, na szpinaku, podane z dużą porcją greckiej, najwyższej jakości oliwy z oliwek, uzyskanej bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, z prażonymi na patelni płatkami migdałów, gęstym sosem Aceto Balsamico di Modena, o lekko słodko-kwaśnym smaku, całość delikatnie zaostrzyłam dodając chili w oliwie. Wszystkie smaki zostały zbilansowane i zrównoważone, danie jest rewelacyjne w smaku. Jedyną rzeczą jaką w nim czasami zmieniam to stosuje zamiennie płatki migdałów z orzechami nerkowca.
W zależności, które akurat mam w domu i, na które mam większą ochotę.
Danie podałam z bagietką pszenną na zakwasie.
Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam!



PRZEPIS


SKŁADNIKI dla 4 osób:

- 250 g łososia wędzonego
- 4 garście świeżego szpinaku
- 13 łyżek  greckiej oliwy z oliwek  DELUXE- dostępna w sklepie LIDL
- 4 łyżeczki sosu DELUXE Crema Con Aceto Balsamico di Modena J.G.P- dostępnego sklepie LIDL
- 6-8 łyżek płatków migdałowych bądź orzechów nerkowa
- sól himalajska
- 3 łyżeczki chili w zalewie DELUXE -dostępne sklepie LIDL
- łyżeczka soku z pomarańczy

WYKONANIE CARPACCIO:

Oliwę z oliwek, sok z pomarańczy i sól dokładnie wymieszaj.
Szpinak umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym.
Rozdziel na talerze, bądź jeden duży półmisek.
Ułóż na nim porwanego na mniejsze kawałki łososia.
Całość mocno oblej sosem z oliwy i soku z pomarańcza. Owiń folią. Wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin.
Na suchej patelni zrumień na złoto migdały.
Danie polej finezyjnie sosem Crema Con, chili w zalewie i oprósz intensywnie przestudzonymi płatkami migdałów.

Danie podajemy np. z pszenną bagietką bądź pumperniklem.

Życzę Wam obłędnie smacznego!

ŚWIETNY POMYSŁ NA KOLACJĘ!

A danie polecam na niejedno spotkanie z przyjaciółmi. 


6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI